Maputo

Maputo is de hoofdstad van Mozambique met een inwoneraantal van zo’n 1,3 miljoen, de stad wordt ook wel City of Acacia’s genoemd vanwege de vele acacia-bomen die er langs de straten groeien. De stad die een ligging aan de Indische Oceaan heeft, was zeer lange tijd een kolonie van Portugal en er zijn nog prachtige gebouwen die aan die tijd herinneren. Toeristen kunnen vertoeven op de heerlijke stranden of zich laten betoveren door de schoonheid van de eilandjes voor de kust. Het dichtstbijzijnde eiland is Inhaca en is een waar paradijs met schitterende stranden, vriendelijke mensen, veel groen en voor de kust zwemmen de dolfijnen. Op het eiland zijn verschillende soorten accommodaties waaronder luxe resorts.

Lange tijd stond Maputo bekend als Lourenço Marques genaamd naar de Portugese ontdekkingsreiziger die in 1545 in de 95 kilometer lange baai aankwam. Maputo ligt op 120 km van de grens met Zuid-Afrika en 80 km van de grens met Swaziland. De spoorlijn tussen Pretoria en Maputo die in 1895 aangelegd werd, was belangrijk voor de groei van de stad. Veel Zuid-Afrikaners hielden vakantie langs de prachtige stranden en in de luxe hotels.

In 1975 werd Mozambique een onafhankelijke republiek, de Portugezen vertrokken en dat betekende dat ook veel kennis het land verliet wat grote gevolgen zou hebben voor de economie en de politiek van het land. De vrijheidsbeweging Frelimo zette een communistisch systeem op met hulp van Russische en Oost-Duitse adviseurs. Dit bleek een verstikkend regime waarbij ontwikkeling stagneerde en mensenrechten werden geschonden. Begin jaren ’80 was geld niks meer waard en het land was failliet. Renamo was een tegenbeweging van Frelimo en de twee zorgden voor een burgeroorlog die van 1977 tot 1992 duurde. Na deze lang durende oorlog was er weinig over van de welvaart die Maputo ooit kende. Toen in 1992 uiteindelijk een vredesakkoord werd getekend, kon de wederopbouw beginnen met veel steun van de Verenigde Naties en andere landen. Inmiddels gaat het veel en veel beter en wordt Maputo een steeds modernere stad en krijgt veel interesse van buitenlandse investeerders.

Het klimaat in Maputo valt onder de categorie: tropische savanne klimaat. Het regenseizoen is relatief kort, van november tot maart met een regenval van gemiddeld 761 mm per jaar. De warmste maand is januari met een gemiddelde temperatuur van 30 graden, maar uitschieters tot boven 40 graden komen voor. Juli is de koudste maand met dagtemperaturen van gemiddeld 24 graden en dus nog altijd heel aangenaam.

In Maputo vindt u een verscheidenheid aan culturen, de Portugese en de Bantu domineren, maar ook Arabische, Indische en Chinese invloeden zult u terug vinden. Veel restauranten hebben gerechten op de kaart die nog voortvloeien uit de tijd van de Portugese regering en natuurlijk kunnen visgerechten niet ontbreken in een havenstad.

Maputo is voor liefhebbers van architectuur (of simpelweg mooie gebouwen) een interessante stad. Veel internationale architecten waren geïnteresseerd in projecten in Maputo, enkele voorbeelden daarvan zijn: het centrale treinstation ontworpen doorAlfredo Augusto, Lisboa de Lima, Mario Veiga and Ferreira da Costa, hotel Polana ontwopren door Herbert Baker en Casa de Ferro dat eind negentiende eeuw werd ontworpen door Eiffel. Het fort Fortaleza werd in het midden van de negentiende eeuw door de Portugezen gebouwd en huisvest tegenwoordig een klein museum. Vanaf 1960 was de stad wederom aantrekkelijk voor architecten en met name de werken van Pancho Guedes werden bekend. Kunstliefhebbers kunnen onder andere terecht bij het Nucleo de Arte en het Museu Nacional de Arte.

Een uitstapje dat bij elke vakantieganger in de smaak zal vallen, is een boottocht naar één van de paradijselijke sub-tropische eilandjes. Liefhebbers van duiken of snorkelen kunnen de mooie onderwaterwereld verkennen.

Wellicht heeft u al stukjes van Maputo voorbij zien komen in films, onder andere The Interpreter, Blood Diamond en Ali zijn deels hier opgenomen.

Toevoegen aan reisplan