Reisverhaal van Mevr. Koning en dhr. Westenberg

Beste heer Stevens,

Najaar 2022 organiseerde uw organisatie op ons verzoek een privéreis door Zuid-Afrika, globaal de Tuinenroute.  Na onze terugkeer vroeg u om een review betreffende onze ervaringen gedurende de reis, de gang van zaken, de geboekte onderkomens etc. Op de een of andere manier is dat bericht in het vergeetboek geraakt.

Recent, bij de voorbereidingen voor reizen in dit jaar, kwam de door uw organisatie georganiseerde reis ter sprake en realiseerden mijn vrouw en ik ons dat wij lelijk in gebreke waren gebleven om u over onze ervaringen te berichten. Dat is natuurlijk niet goed en onder het motto “beter laat dan nooit” doen wij dat alsnog. Als uw organisatie uit onze ervaringen op de website of anderszins wil citeren of delen van deze mail overnemen, dan is dat vanzelfsprekend wat ons betreft prima.

Wij moeten zeggen dat wij al bij de voorbereiding van de reis ondervonden dat uw organisatie degelijk en secuur onze wensen noteerde en met goede reisvoorstellen kwam. Daar zijn wij toen op doorgegaan. U heeft daarbij nieuwe suggesties gedaan en in alle opzichten met ons meegedacht. Dat maakte direct al dat wij met veel vertrouwen op reis gingen.

Onze rondreis begon, naar u kunt nagaan, in Kaapstad. Het Waldenhouse hotel dat u voor ons had uitgezocht was direct al een voltreffer. Gunstig gelegen op voor ons loopafstand van het centrum, een mooie kamer en een schitterend uitzicht vanaf de veranda op de Tafelberg. Wat wil een mens dan nog meer. De service in het hotel was voorkomend en allerhartelijkst. Je voelde je echt gast.

Hetzelfde gold voor B7B Makarios in Langebaan. Een grote, keurige kamer en een alleraardigste gastvrouw die zelfs de moeite nam om ons voor het diner naar het centrum te rijden en daar later weer op te halen. Dat, gekoppeld aan een uiterst verzorgd ontbijt, maakte dat het verblijf in Langebaan zeker geschikt was voor een overnachting op doortocht (zou je er langer blijven dan ligt dit verblijf wat te zeer uit het centrum).

Het verblijf in het Kagga Kamma natuurreservaat was heel apart. Een mooie, comfortabele hut van alle gemakken voorzien. Koppel dat aan het uitzicht en het is volop genieten. De maaltijden waren daarbij lekker en verzorgd. Een vroege, goed georganiseerde, wildsafari leed alleen een beetje aan gebrek aan wild, maar dat kan voorkomen. De materiële verzorging tijdens de safari was onder meer in orde.

In Swellendam hadden wij een mooie, grote kamer in het Aan de Oever guesthouse. Het guesthouse ligt prima, op loopafstand van een aantal bezienswaardigheden, kerk en museum, en, niet te vergeten, een goed restaurant. Het ontbijt was zonder meer in orde zij het, mede gezien de ontbijtruimte, wat chaotisch. De drukke bezetting kan daaraan hebben bijgedragen, bij wij kwamen feitelijk niets tekort.

De Buffelsdrift Game Lodge in Oudshoorn was terecht een aanrader. Een prima tent, van alle gemakken voorzien, dicht aan het water. Ook weer heel comfortabel. Het restaurant serveert prima diners, zij het soms in een wat erg rustgevend tempo. De door de Lodge georganiseerde vroege wildsafari was geslaagd zowel door de aanwezigheid van redelijk wat wild als ook de materiële verzorging.

Blijft nog over het Stellenbosch hotel. Aardig gebouw, pal in het centrum, goede ligging voor het rondlopen door Stellenbosch. Al weer een mooie kamer en, ook hier, een prima restaurant met goede gerechten en een vriendelijke bediening. Hoewel wij in verband met onze terugvlucht al om twaalf uur moesten uitchecken, was het geen probleem de bagage in opslag te nemen en, nog aardiger, de prijzen voor koffie en maaltijd op het voor de gasten bestemde niveau te houden.

Kortom, uw keuze voor de diverse overnachtingslocaties was zonder meer goed en heel verantwoord. Het Waldenhouse en Stellenbosch hotel springen er daarbij voor ons uit. Alleraardigst personeel, goede ligging, prima kamers en een voortreffelijke service. Niet dat de andere etablissementen tekortschoten, maar je hebt nu eenmaal goed en beter.

Wij maakten de reis met een privéchauffeur, James Parrington. Een excellente keus. Het door u ontworpen dagprogramma nam hij als maatstaf maar waar wij wilden waren afwijkingen telkens mogelijk. Daarbij kwam hij, na zich op de hoogte te hebben gesteld van onze interesses, telkens ook met aanvullende voorstellen die zeer in de smaak vielen. Dat maakte de hele reis echt tot een genoegen. Bovendien wist hij onderweg veel te vertellen over dieren, het landschap, de geschiedenis, noem maar op. Wat ook vermelding verdient is de wijze waarop hij plaatsen voor de lunch koos. Van een apart visrestaurant in Kaapstad tot een lunch op Groot Constantia, een aardig restaurant in de hoofdstraat van Tulbagh, zo maar een wegrestaurant op wel van Oudshoorn naar Gondwana, een karakteristiek restaurant in Breda, hij wist precies de plekken te vinden die bij ons in de smaak zouden vallen. Dat onze reis in alle opzichten een succes was, is dan ook mede aan zijn goede zorgen te danken geweest.

Ik vergeet nog te vermelden de door u georganiseerde Swartberg pas tour. Prima auto, goede chauffeur met veel informatie en een open oog welke plaatsen interessant zouden kunnen zijn voor een foto. Koppel dat aan het landschap en je hebt een prima tocht.

Ik hoop met deze terugblik, want dat is het natuurlijk, ons verzuim u eerder te informeren een beetje goed gemaakt te hebben. Wij halen nog dikwijls herinneringen op aan deze rondreis en alle aspecten van het Zuid-Afrikaanse leven die wij daarbij meemaakten. Zuid-Afrika blijft, en niet alleen vanwege de historie, een boeiend land. Hoewel mijn echtgenote wat is teruggekomen van lange vluchten sluit ik niet uit dat wij nog eens die kant op komen.

Nogmaals onze bijzondere dank en vriendelijke groet,

Peggy Koning en Hans Westenberg uit Den Haag.