Reisdatum: Juni 2018

Reisverhaal van Familie Spierenburg

Wij hebben een super vakantie gehad! Veel gereden, misschien iets teveel af en toe. We wilden in een korte tijd een hoop zien. Doordat je met een camper gemiddeld minder hard rijdt dan met een auto, de wegen niet altijd helemaal goed berijdbaar zijn en we met een grote groep waren, kostte dat vaak wat extra tijd, waardoor we vaak pas aan het einde van de middag, begin van de avond aankwamen bij de campings. De restaurants op de campings waren een aantal keer gesloten of niet aanwezig, waardoor we eigenlijk direct door moesten om ergens een eetgelegenheid te zoeken. Doordat het dan meestal al (bijna) donker was, was dit af en toe wel een uitdaging. We hebben ook niet heel veel kunnen genieten van de campings. Wij zouden dus als tip geven om wanneer men met een grote groep en campers reist, een wat kortere reis te plannen. Maar ondanks dat zijn wij ontzettend blij met wat wij allemaal hebben kunnen zien!

Hieronder ons reisverslag:

Dag 1) Vlucht van Amsterdam naar Johannesburg. Onze rondreis begon in Johannesburg. We werden in twee taxi’s naar ons hotel gebracht en werden hier vriendelijk welkom geheten. Keurige kamers bij Safari Club Hotel.

Dag 2) De volgende ochtend na het ontbijtbuffet werden we opgehaald door een taxibusje en naar het camperdepot gebracht. Onze drie campers stonden al klaar. Eerst een hoop informatie en wat uitleg gekregen, wat echt wel nodig is. Daarna kon onze bagage erin en konden we vertrekken. Eerst boodschappen gedaan bij de supermarkt ietsje verderop. Daarna kon de eerste rit beginnen. Wel even wennen in het begin dat links rijden, maar na een paar dagen weet je bijna niet beter. We waren blij met onze keuze voor een automaat. Onze eerste overnachting was in Vrede, het Emanzini Country Resort. Ze wisten hier helaas niet van onze komst en wij waren de enige gasten. Voor ons dus voldoende plek, alleen konden wij hier niet eten. Gelukkig hadden wij voor noodgevallen een aantal zakjes pasta uit Nederland meegenomen en die daar opgegeten. Die nacht was het erg koud en het heeft zelfs gevroren!

Dag 3) Vervolgens zijn we doorgereden naar het Golden Gate national park en hebben geslapen op het Glen Reenen Rest camp. Echt een supermooie omgeving! We moesten een aardig stukje lopen om bij het restaurant in het hotel een stukje verderop te kunnen eten. Maar het was erg lekker!

Dag 4) De volgende dag naar het plaatsje Winterton gereden, naar het Mountain Splendour. Onderweg via Spioenkop gereden, waar we onze eerste wildlife experience met de groep hebben opgedaan. Het was wel een zandweg door het park heen, maar net te doen met de camper. Bij Mountain Splendour ook geen restaurant aanwezig en dus zijn we naar een grill restaurant een paar km terug gereden. Best spannend die weggetjes in het donker. We werden daar met open armen ontvangen en de tafels werden zelfs voor ons aan elkaar geschoven. Wederom heerlijk gegeten.

Dag 5) Op onze vijfde dag in ZA zijn we naar het plaatsje Ballito gereden. Onderweg via de Howick falls gereden en het U-shaka Marine world in Durban bezocht. Met 3 campers door Durban rijden was wel even spannend. Het was hier erg druk met verkeer, maar je moest er toch doorheen om bij U-shaka te komen. Vooral voor de kinderen was dit erg leuk om te zien. Bij onze volgende slaapplaats, het Dolphin beach resort, waren er genoeg restaurantjes op loopafstand. Wij hebben gegeten bij restaurant Mozambique en dat is ons prima bevallen.

Dag 6) Onze volgende stop is Richards Bay caravan park, hier hebben wij ’s avonds de gehuurde braai aangestoken. De doorgang naar de zee was helaas gesloten, doordat de zee steeds dichterbij was gekomen. Vanuit hier zouden wij de volgende ochtend deelnemen aan de walvistocht. Helaas werden wij onderweg gebeld dat door een defect aan de boot de tocht niet door kon gaan. Erg jammer! Maar gelukkig mochten wij twee dagen later alsnog mee vanuit St. Lucia.

Dag 7) Vandaag naar St. Lucia gereden. Bij aankomst eerst een Hippo cruise gedaan. Om 13.15 uur mochten we mee en hadden we een boot voor ons alleen. Het was rustig. We hebben heel veel nijlpaarden, wat krokodillen en een visarend gezien. Was echt leuk om te doen. Ook de kinderen genoten van de boottocht. We sliepen twee nachten op de Sugerloaf camping. Deze viel ons een beetje tegen. Wellicht doordat wij buiten het seizoen waren en doordat wij de volgende dag alleen maar regen hadden, waardoor alles modderig was, maar er was ook niets te beleven en de sanitaire voorzieningen vonden wij er slecht uit zien. De douches wilden wij zelfs niet gebruiken. Er zat gelukkig wel een goed restaurant op loopafstand. Bij de St. Lucia Ski boat club. Hier hebben we dan ook twee avonden gegeten.

Dag 8) Vandaag hadden wij niets op het programma staan. Hebben boodschappen gedaan in het dorp.

Dag 9) Vanochtend dan toch nog de walvistocht! Om 6.45 moesten we al klaar staan. De kinderen mochten niet mee, wat wij al wisten op het moment dat wij de tocht vanuit Nederland hadden geboekt, en dus bleven zij met hun vader op de camping. We zijn met 1 camper die kant op gaan rijden. Wat een ervaring! We waren allemaal zeeziek op de boot, maar zeker de moeite waard! Je moest je goed vasthouden aan de boot, doordat je de branding door moest. Al snel zagen we de walvissen in de verte. Maar ook van dichtbij hebben we er een aantal kunnen bewonderen. Wat een mooie beesten!

Hierna meteen door naar onze volgende bestemming Bushbaby lodge in Hluhluwe. We zijn via het Hluhluwe NP gereden. Hier hebben we oa een aantal neushoorns gezien. Bij de Bushbaby lodge zag alles er prima uit. Maar aangezien we alweer aan de late kant waren rond 17.00 uur en we met de kinderen toch op tijd willen gaan eten, zijn we maar meteen weer doorgereden naar een hotel waar we konden eten. A New Hotel in Hluhluwe heette het en hier kon je weer prima eten. Het zag er allemaal heel luxe uit.

Dag 10) Vanmorgen om 9.15 uur vertrokken naar Swaziland. De grenscontrole ging allemaal redelijk vlot gelukkig. Aangezien je daar ook een paar uur kwijt kunt zijn! Onze tom tom bracht ons helaas naar een andere ingang van het Milwane sanctuary, waar we niet door mochten. Daardoor wat tijd verloren en kwamen we rond 15.30 uur aan bij het park. Hier zagen we zwijntjes, impala’s en zebra’s. Weer mochten we zelf een plekje zoeken, dat scheelt als het overal rustig is. ’s Avonds was er een buffet en onze tafel was mooi gedekt. We hebben weer heerlijk gegeten en vriendelijk personeel en een goede service. We vonden dit park ook erg mooi! Helaas hadden wij niet zoveel tijd hier te besteden, een extra nacht was achteraf gezien wel fijn geweest. Je kunt hier namelijk heel mooi wandelen.

Dag 11) Vandaag Swaziland weer uit en op naar het Krugerpark. De grensovergang ging gelukkig weer redelijk snel. Al vrij gauw zagen we een giraf in het Krugerpark. Hoe gaaf! Na een plekje te hebben gevonden op de camping Berg-en-Dal had de eerste helft van ons groepje een sunset game drive. We hadden ons in twee groepen verdeeld, omdat de kinderen hierbij wederom niet mee kunnen. Je kunt hier bij het restaurant weer prima eten ?

Dag 12) Vanmorgen had de tweede helft van de groep een Sunrise game drive. Tip: kleed je warm aan, want het kan echt koud zijn! Ook ’s avonds! Daarna tijd om door te rijden naar Satara rest camp. We hadden een lange rit voor de boeg. Hebben een heleboel dieren gezien onderweg, olifanten, giraffen, neushoorns en zelfs een luipaard die net in een boom klom! Rond 17.00 uur waren we bij Satara. Met een camper kun je voornamelijk alleen op de hoofdwegen rijden. Dan zie je nog steeds genoeg, maar af en toe was het toch jammer dat we niet bepaalde wegen in konden rijden of bepaalde gebieden konden zien die je met een auto wel kunt bezichtigen. Dus dat nemen we mee voor een volgende keer. Nu hadden we ook niet de tijd om extra afstanden te gaan rijden met zo’n lange rit. En bij Satara had de tweede helft dan nog een night drive. Helaas niet zo veel gezien tijdens deze drive. Wel nog een genetkat, jakhals en een civetkat gezien. Ook heel bijzonder.

Dag 13) Vandaag de eerste helft van de groep een laatste Sunrise game drive. Daarna op naar Mopani rest camp. Weer een heleboel gezien onderweg. Echt supermooi! Een aantal van ons hebben zelfs nog een glimp mogen opvangen van een leeuwin, maar voor de rest helaas geen leeuwen gevonden. In Mopani hadden we voor de afwisseling twee huisjes naast elkaar gehuurd. Hadden prachtig uitzicht op het meer. Zo konden we de nijlpaarden gewoon zien zwemmen vanaf ons terras.

Dag 14) Na ontbeten te hebben in onze huisjes zijn we vertrokken naar onze volgende bestemming Blyde River Canyon Lodge. Nog een laatste stukje door het Krugerpark. Bij de lodge was het even lastig om onze campers te parkeren door de lage boomtakken. Maar uiteindelijk toch gelukt om ze te parkeren. Hier hebben we wederom niet in de campers geslapen. Zo konden we ook alvast wat van onze spullen weer bij elkaar rapen, want onze vakantie zit er alweer bijna op. Bij de lodge werden we vriendelijk welkom geheten door het personeel en ontvangen met een glaasje drinken. We werden omstebeurt begeleid naar onze kamers en wij als gezin met 2 kinderen kregen zelfs een heel huisje! Dat hadden wij niet verwacht vantevoren, dus dit was een aangename verrassing. We hadden dus heerlijk de ruimte zo met zijn viertjes. We kregen een 3-gangen diner opgediend en hebben dus weer genoten van het eten.

Dag 15) Vanochtend zagen we gewoon zebra’s voor ons huisje staan grazen, daar hadden wij al op gehoopt. De tafel in het restaurant was weer mooi gedekt en er stond een heerlijk ontbijt klaar. Daarna via de Panoramaroute en watervallen route gereden naar Sabie. De eerste stop was bij The three rondavels, heel mooi uitzicht! Daarna nog gestopt bij Bourkes Potholes, ook prachtig om te zien! Nog even gestopt bij God’s Window en ook hier hadden we mooi uitzicht. Dit is niet altijd zo, door de mist. We hadden helaas geen tijd meer (ivm een ongelukje met 1 van de campers en een personenauto) om nog naar een waterval te gaan. Morgen dan maar. We hebben geslapen bij het Merry Pebbles. Hier hadden ze een supermarktje waar we nog even snel wat boodschapjes hebben gehaald en een heel gezellig restaurant waar je goed kunt eten.

Dag 16) Speciaal voor ons hadden ze in het restaurant een ontbijt klaargemaakt en konden we met volle buik naar de Mac-Mac Falls rijden. We hadden maar tijd voor 1 waterval, maar deze was al prachtig om te zien. Hier kun je ook goed terecht voor souveniertjes. De weg naar onze laatste bestemming, Olifants river lodge in Middelburg, was zo slecht, dat we daardoor wel een half uur extra onderweg waren. Ze hebben op deze camping een verwarmd overdekt zwembad, dus konden we met de kinderen nog even zwemmen.

Dag 17) Vanavond weer naar huis, maar eerst wilden we nog langs het Elephant Sanctuary in Hartbeespoortdam. Hier hadden wij van tevoren een elephant interaction geboekt . We moesten een aardig stuk rijden en al om 9.30 uur daar aanwezig zijn. Zijn dus om 6.30 uur gaan rijden. Wij vonden het een hele gave ervaring om zo dicht bij de olifanten aanwezig te zijn. Ook de kinderen genoten duidelijk van de olifanten. Of we het nog eens zouden doen, denk het niet, zijn niet helemaal overtuigd van het feit dat ze hier niet onder lijden, dus tja ieder zijn eigen keuze.

Rond 14.00 uur waren we weer bij het camperdepot in Johannesburg. Nadat we de campers hadden uitgeruimd, beetje hadden schoongemaakt en een inspectie hadden gehad, werden we opgehaald door een taxi met aanhanger dit keer, en naar het vliegveld  gebracht. Hier wachten op onze terugvlucht naar Nederland.  We hebben een supermooie vakantie gehad en heel veel gezien en gedaan! Als de kinderen wat ouder zijn, willen we nog wel een keer naar ZA reizen, maar dan met een auto. Maar voor nu is het ons goed bevallen met kinderen en campers.