Victoria Falls National Park

In de rivier de Zambezi op de grens van Zimbabwe en Zambia bevinden zich de imposante Victoria Watervallen met een breedte van maar liefst 1708 meter. De maximale valhoogte van het water is 108 meter en dit zorgt voor een opstijgende nevel die een hoogte kan bereiken van meer dan 400 meter. Het bulderende geluid van het in de basaltkloven vallende water is zeer indrukwekkend.

De eerste Europeaan die dit enorme watergordijn te zien kreeg, was de Schotse ontdekkingsreiziger David Livingstone in 1855. Hij doopte de watervallen tot de ‘Victoria Falls’ als eerbetoon aan de toenmalige koningin van het Verenigd Koninkrijk, Koningin Victoria. De lokale bevolking noemt de waterval ‘Mosi-oa-Tunya’ wat de waterval eigenlijk heel goed beschrijft: ‘de rook die dondert’.

Op de rand van de waterval liggen twee eilanden die zelfs wanneer de waterstroom maximaal is, 500 miljoen liter per minuut, de waterval in delen opsplitsent. Het Cataract of Boaruka eiland aan de westelijke kant en het Livingstone eiland in het midden van de rivier. Wanneer de waterstand niet op zijn hoogst is, zijn er nog andere eilandjes die de waterval verschillende stromen geven. De bekendste stromen zijn: Devil’s Cataract, Main Falls, Rainbow Falls en Eastern Cataract. Rond de waterval is het prachtig groen en kunt u vegetatie vinden zoals in het tropisch regenwoud dankzij de mist van de watervallen.

Het basin in de Zambezi boven de watervallen kent een regentijd van eind november tot begin april. Het vloedseizoen van de rivier loopt van februari tot mei met als piekmaand april. Tijdens het vloedseizoen is het meestal niet mogelijk om de voet van de watervallen te zien door de grote hoeveelheid waterdamp die opstijgt wanneer het water naar beneden buldert. In november stroomt er het minste water door watervallen, tien keer minder dan het hoogtepunt in april. In de droge tijd is het mogelijk om op enkele plaatsen bovenaan de waterval door de Zambezi te lopen om de rand van de waterval van heel dichtbij te ervaren. De aanblik van de waterval verandert gedurende het jaar, maar is altijd een bezoek waard.

De in Zambia gelegen plaats Livingstone en Victoria Falls Town in Zimbabwe vormen een goede uitvalsbasis voor toeristen. De Zambezi kent vele mogelijkheden voor avontuurlijke sportievelingen: raften, kanoën, bungeejumpen vanaf de Zambezi-brug, paardrijden, vissen of een vlucht met een ultralight vliegtuig boven de watervallen (de zogenaamde ‘flight of angels’), maar ook game-drives behoren tot de mogelijkheden. Wanneer u de watervallen vanuit zowel Zambia als Zimbabwe wilt bewonderen, dan kunt u met Amerikaanse Dollars een visum kopen aan de grens. In Zambia ligt rond de waterval het Mosi-oa-Tunya Game Reserve waar u een safari kunt maken.

Beste reistijd Victoria Falls

Er is geen simpel antwoord op de vraag wat de beste tijd is om de Victoria Falls en omgeving te bezoeken. Het hangt er vanaf wat u wilt gaan zien en doen. En natuurlijk wat de plannen zijn van Moeder Natuur voor de machtige Zambezi rivier.

Het weelderige ‘groene/natte’ seizoen wordt gekarakteriseerd door korte, hevige regenbuien waardoor het landschap glinstert en er groen uit ziet en de Zambezi rivier goed gevuld is. Spray van de grootste watervallen ter wereld kan wel tot 400 meter omhoog schieten en is op zelfs 48 km afstand nog zichtbaar! Vissen, vogelspotten en bushwandelingen zijn erg populair in deze periode. De hoeveelheid water dat naar beneden stort is afhankelijk van de hoeveelheid regen dat is gevallen in het stroomgebied.  Het regenseizoen begint meestal in november en eindigt rond maart/april. Hierdoor zijn de watervallen over het algemeen op hun volst tussen maart en juni. De waterstand is op zijn laagst tussen augustus en november.

Een groot contrast met het ‘droge’ seizoen. De weelderige begroeiing maakt plaats voor kale takken en een stoffige aarde. Deze periode is perfect voor het maken van game-drives. De dieren zijn beter zichtbaar en verzamelen zich op plekken waar water en voedsel te vinden is. Gedurende de droge maanden zijn de watervallen aan de kant van Zimbabwe meer gevuld. De reden hiervoor is vrij simpel: deze kant ligt namelijk iets lager dan de kant van Zambia.

Maar ook wanneer de watervallen minder gevuld zijn kunt u hier vele activiteiten ondernemen, zoals white water raften of wildspotten. Het wild concentreert zich namelijk meer rond de permanente waterpoelen.

Toevoegen aan reisplan