Victoria Falls National Park

In de rivier de Zambezi op de grens van Zimbabwe en Zambia bevinden zich de imposante Victoria Watervallen met een breedte van maar liefst 1708 meter. De maximale valhoogte van het water is 108 meter en dit zorgt voor een opstijgende nevel die een hoogte kan bereiken van meer dan 400 meter. Het bulderende geluid van het in de basaltkloven vallende water is zeer indrukwekkend.

De eerste Europeaan die dit enorme watergordijn te zien kreeg, was de Schotse ontdekkingsreiziger David Livingstone in 1855. Hij doopte de watervallen tot de ‘Victoria Falls’ als eerbetoon aan de toenmalige koningin van het Verenigd Koninkrijk, Koningin Victoria. De lokale bevolking noemt de waterval ‘Mosi-oa-Tunya’ wat de waterval eigenlijk heel goed beschrijft: ‘de rook die dondert’.

Op de rand van de waterval liggen twee eilanden die zelfs wanneer de waterstroom maximaal is, 500 miljoen liter per minuut, de waterval in delen opsplitsent. Het Cataract of Boaruka eiland aan de westelijke kant en het Livingstone eiland in het midden van de rivier. Wanneer de waterstand niet op zijn hoogst is, zijn er nog andere eilandjes die de waterval verschillende stromen geven. De bekendste stromen zijn: Devil’s Cataract, Main Falls, Rainbow Falls en Eastern Cataract. Rond de waterval is het prachtig groen en kunt u vegetatie vinden zoals in het tropisch regenwoud dankzij de mist van de watervallen.

Het basin in de Zambezi boven de watervallen kent een regentijd van eind november tot begin april. Het vloedseizoen van de rivier loopt van februari tot mei met als piekmaand april. Tijdens het vloedseizoen is het meestal niet mogelijk om de voet van de watervallen te zien door de grote hoeveelheid waterdamp die opstijgt wanneer het water naar beneden buldert. In november stroomt er het minste water door watervallen, tien keer minder dan het hoogtepunt in april. In de droge tijd is het mogelijk om op enkele plaatsen bovenaan de waterval door de Zambezi te lopen om de rand van de waterval van heel dichtbij te ervaren. De aanblik van de waterval verandert gedurende het jaar, maar is altijd een bezoek waard.

De in Zambia gelegen plaats Livingstone en Victoria Falls Town in Zimbabwe vormen een goede uitvalsbasis voor toeristen. De Zambezi kent vele mogelijkheden voor avontuurlijke sportievelingen: raften, kanoën, bungeejumpen vanaf de Zambezi-brug, paardrijden, vissen of een vlucht met een ultralight vliegtuig boven de watervallen (de zogenaamde ‘flight of angels’), maar ook game-drives behoren tot de mogelijkheden. Wanneer u de watervallen vanuit zowel Zambia als Zimbabwe wilt bewonderen, dan kunt u met Amerikaanse Dollars een visum kopen aan de grens. In Zambia ligt rond de waterval het Mosi-oa-Tunya Game Reserve waar u een safari kunt maken.