Hwange National Park

Hwange National Park is het grootste wildpark van Zimbabwe en ligt in het westen van het land aan de weg tussen de alom bekende Victoria Falls en Bulawayo, vlakbij het plaatsje Dete. Het park heeft een oppervlakte van 14.600 vierkante kilometer en er is een netwerk van 480 kilometer aan paden die vrijwel het gehele jaar door begaanbaar zijn (enkele stukken uitgezonderd bij hevige regenval). Het is een uitstekende plek voor safari’s en ook bush walks en safari’s te paard zijn mogelijk. Het meeste wild en ook de overnachtingsplaatsen en picknickplaatsen vindt u in het noordelijke deel van het park aangezien hier het meeste water te vinden is.

Hwange staat bekend om de grote groepen olifanten, buffels, zebra’s en giraffes die er voorkomen. Alle bedreigde diersoorten van Zimbabwe komen in het park voor; gemsbokken en bruine hyena’s in redelijke aantallen en het aantal wilde honden in het park is één van de grootste in Afrika. Het landschap loopt uiteen van woestijnzand aan de westelijke rand die grenst aan de Kalahari tot bosveld en grasland en op een aantal plekken granieten rotsen en keien.

Het park kent een droog en een nat seizoen en het verschil in deze seizoenen is groot. Gedurende de droge tijd (winter in Afrika) is het gebied erg dor, het gras is geel, de bovenste laag grond vertoont scheuren en er is weinig vegetatie te vinden. Door middel van de vele mens-gemaakte watergaten worden de dieren van het nodige water voorzien, maar het is overleven met weinig voedsel en water. Zonder deze watergaten zouden er veel dieren sterven, wild is in deze tijd geconcentreerd rond de plaatsen waar water is en dus gemakkelijk te vinden. In het diepst van de droge tijd, juli tot september, is het overdag nog altijd altijd warm maar ’s avonds kan het af en toe vriezen. Zodra de zomerregens vallen, verandert het gebied; bomen en planten leven op, het gras kleurt groen en er komt water te staan in droge rivierbeddingen en (zout-)pannen. Toch kent het gebied relatief gezien weinig neerslag, temperaturen kunnen in de zomer tot 38 graden oplopen, de gemiddelde temperatuur van het gebied ligt tussen 18 en 28 graden. Het regenseizoen (zomer in Afrika) is het meest geschikt om vogels te spotten.

Nyamandhlovu Pan is één van de meest populaire plekken rond het Main Camp om wild te zien net als Ngweshla Pan en bij Dom Pan worden regelmatig leeuwen gezien. Sinamatella is een ander wat groter kamp met dezelfde accommodatie-mogelijkheden als het Main Camp en er is een kiosk. Dit kamp heeft een mooi uitzicht en de nabijgelegen Shuma Pans worden veel bezocht door wild en er is een ‘hiding-spot’ vanwaar u het wild ongemerkt kunt bezichtigen. Bij de Shuma Pans, Madavu Dam en Masuma Dam zijn plekken waar u kunt picknicken. Roberts’s Camp is de laatste van de wat grotere kampen in het park. Er zijn nog een aantal privé-kampen, sommige met luxe tenten waarin u overnacht. Een paar van deze kampen bezitten een klein stukje van het park en daar kunt u ook avond game-drives maken, in de rest van het park is dit niet toegestaan. Bij een aantal van de picknickplaatsen in het park kunt u ook overnachten (basic kamperen), mits u dit vooraf boekt.

Zoals gezegd is het een Big Five reservaat waar olifanten en buffels gemakkelijk te spotten zijn en ook leeuwen worden heel regelmatig gezien, voor het zien van neushoorns en luipaarden moet u echter wat geluk hebben. Gelukkig is er eveneens een grote hoeveelheid ander wild zoals veel verschillende soorten antilopes en bokken. Safari’s in Hwange zijn dus absoluut de moeite waard wanneer u van of naar de Victoria Falls reist.

Toevoegen aan reisplan