Matobo National Park

Het 424 vierkante kilometer tellende Matobo National Park vindt u in het zuid-westen van Zimbabwe, 35 kilometer ten zuiden van Bulawayo. Het Nationale Park is onderdeel van de Matobo (of Matopos) Hills die een gebied van maar liefst 3100 km2 in beslag nemen. Het gebied is in 2003 uitgeroepen tot World Heritage Site door UNESCO vanwege de unieke granieten rotsformaties die soms op elkaar lijken te balanceren, ondiepe grotten waar rotskunst van de bosjesmannen te vinden is en een verscheidenheid aan flora en fauna. Het hoogste punt in deze heuvelen is Gulati met een top van 1549 meter hoogte. De stichter van Rhodesië (het land dat we nu kennen als Zimbabwe), Cecile Rhodes, is op zijn favoriete plek begraven: World’s View. Een simpele gedenksteen markeert zijn graf vanwaar men een prachtig uitzicht heeft over ‘zijn’ geliefde land. Tegenwoordig is het gebied nog altijd van grote spirituele waarde voor de lokale stammen zoals de Ndebele.

In de Matabo Hills komen meer dan 200 verschillende boomsoorten voor waaronder acacia’s, aloës en wilde vruchtenbomen, tevens zijn er 100 verschillende grassoorten. Qua dieren zijn er 88 verschillende zoogdieren, 175 vogelsoorten, 39 verschillende slangen en 16 vissoorten. Bij de vogels valt met name de zwarte (kuif-)arend op. Het park heeft een hoge concentratie neushoorns en u heeft dus grote kans om ze te zien tijdens een safari. Daarnaast zijn er nijlpaarden, krokodillen, luipaarden, giraffes, zebra’s, kudu’s, elanden, hyena’s, cheetahs, struisvogels, wildebeesten, waterbokken, wilde katten, rotsdassies, apen etc. Voor de grootste kans op het zien van veel wild bezoek u het deel van Matobo dat bekend staat als Whovi Game Park, dit deel wordt streng in de gaten gehouden om stropers geen kans te geven de hoorns van de neushoorns af te kappen en uit het park te smokkelen.

Meer dan 2000 jaar geleden leefden de San-bosjesmannen al in de Matobo heuvelen en zij lieten hier op meer dan 3000 plaatsen hun rotskunst achter. Door deze rotstekeningen hebben we een goed beeld gekregen van de diersoorten die leefden in dit gebied. Eén van de gevonden tekeningen was van een neushoorn en daardoor zijn deze in 1960 geherintroduceerd in Matobo. Een aantal van de grotten waar u rotstekeningen kunt zien zijn: Bambata Cave, Inanke Cave, Nswatugi Cave (één van de beste rock-art plaatsen in het land), Pomongwe Cave en White Rhino Shelter.

Er zijn meerdere kampen in het park waarvan Maleme Rest Camp de grootste is en naast kampeerplaatsen ook chalets en een lodge heeft (alles self-catering). Maleme is prachtig gelegen aan een rivier, hier is ook het hoofdkantoor van Matobo National Park gevestigd en alle gewenste informatie over het park en de te ondernemen activiteiten (zoals paardrijden en vissen), verkrijgt u hier.

Voor hikers is Matabo een interessant gebied, met name door de door erosie zo vreemd uitgesleten rotsformaties. Beklim Nyahwe mountain of Mount Shumbashawa nabij Gordon Park of hike van Toghwana Dam naar de rotstekeningen bij Inanke Cave. Mogelijkheden voor kortere hikes/wandelingen rond Maleme Camp zijn: de Lakeside walk langs de dam, hike van Maleme Camp naar de rotsschilderingen bij Pomongwe Cave of klim naar de top van Mount Pomongwe. Bij het hoofdkantoor in Maleme Camp kunt u ook wandelingen met een gids boeken. De op elkaar balancerende rotsblokken zijn ook zeer geliefde objecten voor liefhebbers van fotografie.

Toevoegen aan reisplan