Reisdatum: april 2024

Reisverhaal van Joannes en Liesbeth

Bij de voorbereiding van de reis krijg ik hulp van een kennis, die al twaalf keer in Zuid-Afrika is geweest. Hij is er zelfs getrouwd. Met zijn tips ben ik op internet gaan zoeken. Puur bij toeval kwam ik uit bij Zuid-Afrika specialist. Daar heeft Lies Vanden Schrieck, vanuit Zuid-Afrika, een reisprogramma samengesteld, welk aan onze wensen beantwoordde. Wij zijn erg tevreden met de reis en de adviezen van deze reisorganisatie.

Na een lange vlucht van ruim 11 uur, komen we in de avond aan. We verblijven in een leuk, wat zakelijk hotel kort bij het uitgaanscentrum van Kaapstad, dat hier het Waterfront heet. De verkenning start de volgende dag en we maken een tour naar Kaap de Goede Hoop. Langs de kust vanuit Kaapstad waar zelfs een kleine kolonie Afrikaanse pinguïns leeft.

In ons reisprogramma zijn opgenomen het gebruik van de Hop on Hop off bus en de Kaapstadpas. Je kunt de hele dag gebruik maken van de bus en de pas geeft toegang tot tientallen attracties. Kortom een aangename kennismaking met deze wereldstad die maar liefst 5,1 miljoen inwoners heeft. Op donderdag gebruiken we de bus om Kirstenbosch botanische tuin te bezoeken. Tegen de bergrand liggen maar liefst 550 hectaren aangelegde tuinen, met daarin wandelpaden, restaurants en kunstgaleries. Een fantastische plek.

Vanuit Kaapstad reizen we naar Montagu. Daar verblijven wij in Mimosalodge.  Een rustpunt dat goed is gekozen.

Dan gaat het verder richting Oudtshoorn, waar we drie nachten gaan verblijven in een wildpark met de mooie naam Wildehondenkloof. Het ligt ver weg van de bewoonde wereld en een extra handicap vormt vandaag de vele regen en dat de hele dag. Het resort is 100% in orde. Er is natuurlijk geen driesterrenrestaurant, maar de kok doet zijn best en we worden er echt goed verzorgd. Voor het eerst eet ik springbokcarpaccio en een kuduburger. Wij zijn er de enige gasten. In Zuid-Afrika is het herfst en is het vakantieseizoen zo langzamerhand voorbij. Het park is een wildpark, met in feite voor een deel ooit uitgezette dieren. Ik leer er van alles over giraffe, impala, gnoe, steenbok, springbok, kudu, zebra. Het park is ruim 4.000 hectaren groot en dat merken we tijdens de gamedrive. Het park grenst aan een ander park dat nog groter is.

Deze gamedrive start vroeg in de ochtend op maandag want er is regen voorspeld. En er komt regen, veel regen. In de volgende nacht van gaan de sluizen helemaal open. Alles is overstroomd die ochtend. In de rivier is het water tussen de vier en vijf meter gestegen en alle dieren die voor de lodge rondliepen hebben hogere oorden opgezocht. Het water blijft stijgen en het is de vraag of we verder kunnen naar ons volgende resort Botlierskop. Achter de schermen heeft mijn reisagent echter alles onder controle. Het reisprogramma wordt anders, als we vast komen te zitten.

Maar we kunnen weg zoals voorzien. Na het uitchecken worden we onder begeleiding van een van de personeelsleden naar de openbare weg gebracht. Het is een zijuitgang die we zelf nooit gevonden zouden hebben. De weg is slecht, maar onze huurauto komt erdoor. Of dit bij Europcar onder unsuitable roads valt, weet ik niet. Veel dank aan Hannelies, Andre en Quinten. Trouwens het klinkt spannender dan het was.

Op onze doorreis bezoeken we onderweg een struisvogelfarm. Ik eet er een struisvogelburger. Eerder heb ik al enkele biefstukken van dat merk op. Echt lekker. Dan verder naar Botlierskop. Dat wildpark ligt verder naar de kust. Maar vanwege de regen zijn diverse bruggen over de rivieren overstroomd geweest. Vandaag zijn pas in de loop van de dag bruggen vrijgemaakt van hout en andere rommel die het water mee heeft gesleurd.

Botlierskop bestaat uit meerdere verblijven op enkele kilometers van elkaar. Ik heb me vergist en we staan bij de hoofdingang en hadden elders moeten zijn. Dus nog even een extra toertje om er te komen. Ook hier weer verblijven we in een ruime kamer met dito badkamer en alles wat je maar kunt wensen. Er is een uitstekend restaurant en alles is inclusief, behalve de wijntjes, en die zijn ook nog eens erg voordelig hier in Zuid-Afrika. Vaak betalen we minder dan tien euro voor een fles van heel goede kwaliteit. Het eten is erg goed in dit land en ook nog eens echt voordelig!

Na alle safari’s een lange rit naar Franschhoek door een akkerbouw en veeteelt gebied. Ruim 390 kilometer. Wij zijn de hele dag onderweg. De volgende dag wordt een leuke kennismaking met Franschhoek, veel terrassen, markt, zelfs enkele bierbrouwerijen. Veel geschiedenis. Er is een museum over de Huegenoten. Je moet hier natuurlijk gebruik maken van de wijn tram. Wij bezochten Leeu Estate, La Grande Provence, Dieu Donné, en Chamonix. Prachtige wijngaarden en wijnhuizen. Bij Chamonix kregen we zelfs een privé keldertoer. Een lunch bij La Grande Provence is aan te bevelen. In Nederland zou het restaurant misschien wel een Michelin-ster krijgen. Naast het goede restaurant is er ook een kunstgalerie gevestigd. Die zijn er trouwens heel veel in dit dorp.

Zuid-Afrika is een fantastisch om naar toe en in te reizen. Overal is het goed eten en drinken. De natuur is enorm mooi. Het is wel een land met enorme contrasten. Sloppenwijken liggen aan de rand van de steden en op veel plekken zie je beveiliging. Overigens hebben wij ons geen moment onveilig gevoeld.