Reisdatum: Juni 2019

Reisverhaal van De heer en mevrouw van Roon

Beste Hanneke,

Op uw verzoek schrijf ik hier enkele regels over onze waardering van onze reis naar Zuid-Afrika.

In de eerste plaats mogen mijn vrouw en ik u hartelijk danken voor de uitstekende voorbereiding. Alles klopte en wij hebben (op één uitzondering na) alle locaties direct kunnen vinden. Dat was op de afstand van Nederland naar 9000 km verderop een van onze zorgen: of je alles wel zou kunnen vinden. Die uitzondering betrof het vinden van de gate van Chacma Bush Camp. Ondanks uw mededeling dat het even terzijde rechts van de weg (komend vanuit Satara) te vinden was, zijn we er tweemaal voorbij gereden. Om de doodeenvoudige reden dat de naam niet op een van de grote aanduidingen vermeld stond. Nadat we de eerste gate gezien hadden vermoedden wij dat de volgende er nagenoeg hetzelfde zouden uitzien. Dat was ook zo. Maar bij de gate Grietjie (links van de weg) vermoedden we niet dat daar twee gates aan de rechterkant bedoeld werden. Een daarvan bleek inderdaad Chacma Bush Camp te zijn. Maar dat ervoeren we pas toen we bij een andere gate stopten omdat daar toevallig iemand bij de gate stond. Die heer kon ons vertellen dat we inderdaad bij Grietjie moesten zijn. Dat heeft ons veel tijd gekost. Wellicht een tip om komende ZA-reizigers hier op te wijzen.

Onze bezoeken aan de diverse evenementen/camps waren van een euforisch gehalte. Onze bezichtiging van Johannesburg en daarmee Soweto was indrukwekkend. De begeleider was een sympathieke bewoner van Soweto die op neutrale wijze vele details van zijn township onthulde.
De bezoeken aan Het Nat. Park Paul Kruger leverde bijzondere ervaringen. Binnen 5 minuten na binnenkomst bij Phabenigate scoorden we al onze eerste cheeta!! De dagen in het Park leverde nagenoeg alle grote grazers die ik allemaal in verschillende situaties op foto en film heb kunnen vastleggen. Afgezien van één luipaard (op 100 meter afstand) en een groep leeuwen (op ca. 1 km afstand, niet te filmen en te fotograferen) hebben wij in het Park geen leden van de Big Five, laat staan Big Seven, waargenomen. Heerlijk rustig, alles in eigen tempo. Dat veranderde bij de twee volgende camps: Chacma Bush Camp en Elephant Plains in Sabi Sand. Daar hebben we in totaal 6 drives meegemaakt met vele standaardsituaties en voor ons toch enkele bijzondere momenten. In Chacma troffen we een impala in een boom en de luipaard een etage hoger op een rotspunt. De volgende dag was de luipaard op hetzelfde punt bezig de impala op te eten. In EP troffen we een vergelijkbaar moment: een luipaard had het voorzien op een wrattenzwijn dat in een termietenheuvel zijn nest had. ’s Avonds keerden we terug naar hetzelfde punt en daar bleek dat de luipaard het wrattenzwijn te pakken had gekregen, want de luipaard was aan de maaltijd.

Uiteindelijk hebben we in twee laatste camps de Big Seven te zien gekregen. Dat blijkt (leren we uit jaloerse blikken om ons heen)
bijzonder te zijn tijdens een eerste bezoek aan Zuid-Afrika. Separaat stuur ik u enkele foto’s in hires van momenten die voor ons bijzonder waren en hoogtepunten van onze reis vormen.

Dat ik meer dan een maand gewacht heb met deze reactie heeft alles te maken met het verwerken van de ca. 2500 foto’s en het bewerken van een selectie. Nu, ruim een maand na onze reis, praten mijn vrouw en ik nog in alle woorden van ontroering van alles wat we op deze reis hebben mogen meemaken.

Met vriendelijke groet, N.W.A. van Roon