Livingstone

Livingstone in het zuiden van Zambia is hét toeristencentrum voor bezoekers aan de imposante Victoria Watervallen. De Zambezi rivier scheidt Zimbabwe en Zambia van elkaar en beide landen ‘delen’ de Vic Falls gelegen in deze rivier. De plaats is genoemd naar de Schotse ontdekkingsreiziger David Livingstone, de eerste blanke die deze enorme watervallen te zien kreeg in het jaar 1855 en ze de naam gaf van de Engelse Koningin. Wie door Livingstone loopt of rijdt zal zien dat er nog veel Engelse invloeden te vinden zijn uit de koloniale tijd.

Aan het einde van de 19e eeuw was de zogenoemde ‘Old Drift’ de veiligste plek in de wijde omtrek om de Zambezi over te steken. Dit oversteekpunt in de rivier, net boven de watervallen, was dus zeer belangrijk voor de handel tussen de gebieden ten zuiden en ten noorden van de Zambezi. Omdat dit punt zoveel gebruikt werd, sloegen de Britten hier hun kamp op (dit wordt wel Old Livingstone genoemd). Na 1900 vertrokken de Engelsen echter naar hoger gelegen gebied aangezien de malariamuggen bij de rivier voor veel zieken en doden zorgden. De kolonisten vestigden zich in 1905 op een stuk grond dat ze Livingstone noemden als eerbetoon aan de ontdekkingsreiziger.

De Britse kolonisten bouwden scholen voor hun kinderen, kerken, banken, pubs, hotels, theaters en enorme huizen in koloniale stijl waarvan een aantal vandaag de dag nog te bezichtigen zijn. De Britten voerden een soortgelijk beleid als het apartheids-regime in Zuid-Afrika, blanken en zwarten waren grotendeels gescheiden en de voorzieningen voor de zwarte bevolking waren schaars. Het gebied waar de zwarte bevolking woonde droeg de naam Maramba, genoemd naar de kleine Maramba-rivier die nabij stroomt, de township van Livingstone draagt nog altijd deze naam. Er was zelfs sprake om Livingstone om te dopen in ‘Maramba’ aangezien het de enige plaats in Zambia is die na de onafhankelijkheid in 1964 nog steeds een Engelse naam draagt. Maar vanwege de internationale bekendheid die de plaatsnaam heeft voor het toerisme, is deze naamsverandering zeer onwaarschijnlijk.

Zoals gezegd is Livingstone de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de Victoria Watervallen en alle activiteiten die rond de waterval plaatsvinden zoals bungeejumpen vanaf de Zambezibrug, raften op de Zambezi, vluchten boven de waterval met een microlight vliegtuigje, bootcruises, vissen etc. Het Mosi-oa-Tunya National Park sluit zowel de watervallen in als ook een game reserve waar u een safari kunt maken per 4×4. Rond de watervallen zijn vele markten waar u souvenirs, kunstvoorwerpen, kleding en sieraden kunt kopen van uiteenlopende materialen.

Gebouwen uit de tijd van de Engelse bezetting die u zult zien wanneer u door Livingstone loopt of rijdt zijn onder andere het North-West hotel gebouwd in 1909, Saint Andrews Church uit 1910, The High Court uit 1910 en het Old Government House. Veel van de gebouwen worden gerestaureerd of zijn genomineerd voor restauratie. Wie meer wil weten over de historie van Livingstone en omgeving kan een bezoek brengen aan het Livingstone Museum, Maramba cultural Museum, Victoria Falls Field Museum (geologie en archeologie) en het Railway Museum.

Livingstone kent een vochtig sub-tropisch klimaat met een regenseizoen dat nat en warm is van november t/m februari (de buien die regelmatig vallen zorgen voor een spectaculaire waterhoeveelheid bij de Vic Falls tegen het einde van deze tijd). Voorafgaande aan de regentijd is het vaak erg warm. Mei t/m september is de droge tijd met vrijwel geen regen en redelijk grote temperatuursverschillen tussen dag en nacht.

Toevoegen aan reisplan