Is een internationaal rijbewijs nodig?

Voor Zuid-Afrika heeft u officieel het internationaal rijbewijs IRB 1968 nodig. Bezoekt u tevens Eswatini dan heeft u officieel een ander internationaal rijbewijs nodig, namelijk IRB 1949. In de praktijk wordt het Nederlandse en Belgische rijbewijs vaak geaccepteerd (mits er in het Engels tenminste ‘Driving licence’ genoemd wordt), maar de politie mag u vragen om een internationaal rijbewijs. Wij en onze klanten zijn bij routine controles verschillende keren aangehouden door de politie en ons Nederlandse rijbewijs gaf geen probleem.

Wilt u zeker zijn, koop dan bij de ANWB een internationaal rijbewijs voor ca. €20 (neem een recente pasfoto en uw rijbewijs mee). In België kunt u een internationaal rijbewijs verkrijgen bij de gemeente waar u woont. Neem een recente pasfoto, uw rijbewijs en paspoort/ID mee (kosten ca €16).

Voor autoverhuurders is het Nederlandse/Belgische rijbewijs voldoende. Wilt u geen enkel risico lopen, schaf dan tijdig het internationale rijbewijs aan.

Camperverhuurders verplichten i.v.m. hun verzekeringsvoorwaarden het internationaal rijbewijs. Meestal vragen deze camperverhuurders ook al voorafgaand aan uw reis om kopieën van o.a. het internationaal rijbewijs.