Hoeveel fooi geef je gemiddeld?

In Zuid-Afrika liggen de salarissen over het algemeen lager waardoor het gebruikelijk is om bedienend personeel een fooi te geven. Een fooi geven is uiteraard niet verplicht, maar als u tevreden bent met de service in een restaurant dan is 10% van het bedrag gebruikelijk / minimaal, tenzij de service erg slecht was. Bent u erg tevreden mag u natuurlijk altijd meer geven.

Op parkeerterreinen staan vaak parkeerwachters en bewakers. Ze vragen u vaak om op uw auto te passen, dit zijn eigenlijk parkeervrije plekken, u bent dus niet verplicht iets te geven. Vaak zijn ze erg behulpzaam met het inladen van uw boodschappen etc. Het geven van ongeveer R5 is dan normaal.

In Zuid-Afrika heeft u nog de luxe van een pompbediende. Zij zullen voor u tanken, oliepeil, water en bandenspanning controleren en de ruiten schoonmaken. Voor deze speciale service geeft u (wederom niet noodzakelijk) ongeveer R5-R10.

Indien u een prachtige game drive heeft gehad en een uitstekende ranger is het ook gebruikelijk hiervoor een fooi te geven. Dit kan uiteen lopen afhankelijk van hoeveel personen er op de excursie waren en hoe de ranger het gedaan heeft, zowel in het spotten van wild als het uitleg geven/vermaken. Tussen de R100 en R150 per game drive (voor zowel de tracker als ranger) wordt als normaal/ genereus gezien, afhankelijk van omstandigheden en de luxe van uw accommodatie/excursie.

Enkele andere dienstverleners die u wellicht een fooi zult geven zijn: taxichauffeurs, gidsen, hotelportiers, huishoudelijk personeel en reisleiders.

Vooral op toeristische locaties of bijvoorbeeld luchthavens kan het voorkomen dat men probeert een extra hoge fooi te krijgen door gebruik te maken van de onwetendheid van de reiziger of bijvoorbeeld door te zeggen dat ze geen wisselgeld hebben indien u een briefje van R50, R100 of R200 heeft. U hoeft hier niet mee in te stemmen. Wel kunnen we u aanraden om van te voren, wellicht zelfs al op de luchthaven in Nederland, te zorgen dat u een klein beetje Zuid-Afrikaanse randen heeft. Bij voorkeur wat muntjes en kleine briefjes. Zo kunt u geven wat u wenst zonder te moeten wisselen.