Reisverhaal van Mevrouw Manders

Goedemiddag Arthur,

Wij hebben een erg mooie vakantie gehad. Laten we beginnen bij Hanneke die ons zeer goed heeft geholpen bij het samenstellen van de reis.

Ze had goede ideeën en reageerde altijd snel op de mail. Heel fijn! Reis afstanden waren prima en alle accommodatie was goed tot zeer goed.

In Zuid Afrika aangekomen hadden we een mooie grote auto. De auto stond hoog op de wielen. Zowel voor de greffelwegen als met dieren spotten was dit fijn.

We zijn gestart in Madikwe. Dit vinden wij wel een van de mooiste parken. We hadden een super goede gids en het park is niet zo druk. We zijn zeer verwend begonnen de big five en ook nog een grote groep wilde honden met puppy’s en cheeta’s.

Welgevonden was de volgende bestemming. Met een hele mooie kamer en het park/vegetatie was ook erg mooi. We hebben hier zoveel neushoorns gezien echt geweldig. Wij vonden de vegetatie van het park erg mooi. Gids was ook erg fijn en was ook enthousiast. We hadden al veel gezien dus toen we vroegen kunnen we de 2 cheeta’s een tijdje volgen (wachten tot ze verder gingen) was dat geen probleem. Ook hier was het niet erg druk we hebben de cheeta’s een uur voor onszelf gehad. Tzaneen was onze volgende bestemming onderweg naar het Krugerpark. Prima plek voor een overnachting. Reizen in het Krugerpark van noord naar bijna zuid was super mooi. De verschillende vegetaties en dieren die we gezien hadden. In Punda Maria restcamp hadden we echt een geweldig huisje. In Mopani hadden we echt fantastisch uitzicht vanuit ons huisje. In Satara zijn we omgeboekt naar 2 huisjes omdat er regen was gevallen en veel huisjes niet meer zo waterdicht bleken te zijn. Keurig geregeld allemaal in de eigenlijk alle San parks. Wij wisten van te voren niet of het Krugerpark erg druk zou zijn, maar het viel ons erg mee. Alleen in de vroege ochtend wanneer de camping open gaat voor de Gamedrives is het druk op de hoofdwegen (in het midden van het park echt heel druk), maar verder vonden we het erg meevallen. We hadden een groep wilde honden eerst voor onszelf en daarna met 3 auto’s en ook de leeuwen buiten de asfaltweg waren niet zo druk. 2-3 auto’s. De vele olifanten waren zeer indrukwekkend echt heel mooi. Daarna Sabi Sand wederom een mooie plek, een goede gids, we hebben hier elke gamedrive wel 1 of meerdere luipaarden gezien zowel overdag als met de avond safari’s. Je merkt wel dat ze hier echt voor de big five gaan en niet echt stoppen voor het kleine spul. Na alle safari’s zijn we naar Hazeyview gegaan. wat een geweldig plek heeft Hanneke hier voor ons uitgezocht. Super mooi huis en geweldige mensen van wie de logde is. Heel vriendelijk en behulpzaam en ze weten alles van de omgeving en geven tips waar je kan eten, veiligheid alles. Echt heel persoonlijk allemaal. We hadden prachtig weer de de panoramaroute was weer erg leuk om te doen.Ook hebben we alle mooie watervallen bezocht. Twee dagen heb je dan ook echt nodig.

Swaziland is weer een andere omgeving erg leuk om te fietsen en te wandelen. We verbleven in Mliliwane mooi huisje. We hebben ook Malolstja bezocht wij vonden dat park eigenlijk nog mooier om te wandelen. Wel zwaarder….niets is vlak. Hierna was het weer tijd voor safari. We zijn naar Rhino river lodge gegaan. Wederom een super mooi huisje en het eten was geweldig (maakte heerlijk vegetarisch eten) . Wederom een plek met veel persoonlijke aandacht en service. Safari’s waren wederom erg mooi. Hoogtepunt een leeuw met vier welpje van 6 weken oud die net te zien waren. Ze kwamen 1 voor 1 tevoorschijn en daarna moeder leeuw. Ze hebben wel 45 min bij de auto gespeeld. Geweldig en ook de gids was zo enthousiast. Bij de Nigth drive hebben we een luipaard gezien. echt vlak bij de auto dat was nog wel een mooie afsluiter van de dag. Hluhluwe was de volgende bestemming wederom met veel hoogtepunten (veel neushoorns, olifanten en jagende leeuwen).

Een binnenlandse vlucht van Durban naar Port Elizabeth was een goed idee van Hanneke. Waren we om 8.30u al in Addo NP. We hebben het daar erg mooi gehad. Veel olifanten en wederom leeuwen met jongen. Deze hadden we zelf gespot en hadden we 45 min voor onszelf. Dit park vonden we mooi met de vele olifanten maar wel een druk park. Huisje was mooi maar ongeschikt voor 3 personen (bedbank was echt in hele slechte staat).

Rest van de vakantie hebben we zelf geregeld. Nog een tip voor jullie wij zijn naar de Hoop NP geweest. We vonden het een super mooi park met al het fynebos, bonte bokken en berg zebra’s. We verbleven in Potteberg Guest farm en dit is echt een aanrader. Mooi huisje en de eigenaar en eigenares zijn super vriendelijk en gastvrij. Ook zij hadden veel tips en je kan de hoop ook in via potteberg en dat is nog mooier. Wij hebben daar een grote groep zeldzame kaapse gieren gezien geweldig. Ook vonden wij dat je veel vogels zag in de outback van Zuid Afrika.

We zijn geëindigd in Kaapstad. Wat is deze stad druk geworden….. We hebben de hoogtepunten gedaan (heel mooi weer dus tafel berg was weer prachtig)en zijn weer verder gegaan. Aanrader is het snorkelen met zeeleeuwen vanaf Houtbay). We hebben dat gedaan via bucket list adventure goed geregeld allemaal. We kwamen zonder dat we geboekt hadden.

Kortom een geslaagde vakantie.