Reisverhaal van Mevrouw Urscheler en de Heer Spanjer

Hierbij een terugblik van onze ervaringen met tops en tips, zoals beloofd.

Dit is de eerste keer dat wij via een reisbureau een reis hebben gepland. In het begin wat onwennig en spannend. Maar we zijn er met open vizier in gestapt. Voor mij persoonlijk was het eigenlijk wel een geruststellende gedachte dat we niets meer hoefden te regelen. Aan de andere kant hadden we beiden het gevoel vast te zitten aan het programma. Maar dit bleek erg mee te vallen en het was gedurende onze reis geen enkel punt meer.

De afstanden tussen de overnachtingen waren heel goed gepland. We hadden genoeg ruimte om iets te doen en ook vooral om alternatieve routes te nemen, waar we veel plezier aan hebben beleefd.

Mijn man had van te voren alle stops in onze Tom-Tom ingevoerd. Op 2 stops na waren alle adressen on the spot.

Ik neem alles chronologisch even door:

 1. Johannesburg, Outlook Lodge: wat “oude meuk”, wel heel vriendelijk en veilig. We werden van de Airport opgehaald en de volgende dag weer teruggebracht om onze huurauto op te halen, hetgeen prima is verlopen.
 2. Clarens, Red Mountain House: mooi, smaakvol, gezellig dorp, prima ontvangst. Zou een leuke plek kunnen zijn om er 2 nachten te blijven, ter acclimatisering. Prima restaurant ernaast.
 3. Royal Natal Park, Thendele Resort: prima, prachtige natuur, fantastisch uitzicht.
 4. Drakensberg National Park, Wild Life Giants Resort: leuk huisje, weinig privacy, omdat het bed achter een grote schuifpui staat. Verder prachtig park. Tegenwoordig is daar ook mogelijkheid voor ontbijt en avondeten.
 5. Underberg, Umzikulu River Lodge in de Pigmy Cottage: zeer vriendelijke ontvangst, gezellig, gastvrij. Alles bleek mogelijk, van ontbijt tot avondeten. Dit Pigmy huis is niet geschikt voor mensen die niet zo goed ter been zijn. Slaapkamer en toilet waren via een heel steile trap te bereiken. Was voor ons geen bezwaar. Gelukkig waren er elektrische dekens!!!
 6. KZNWild Life Oribi Gorge: we kwamen aan op zondag en de receptie bleek dan al om 14u te sluiten. We werden, na een belletje, goed ontvangen en kregen een groot 6 persoonshuis ter beschikking. Het was namelijk nat en erg koud weer en we moesten zelf koken. Het huis was eerlijk gezegd, erg oud, schimmelig met achterstallig onderhoud, wel schone goede bedden. We waren de enige gasten in het hele park! De volgende dag ontdekten we dat daar heel dichtbij het Oribi Gorge hotel was dat niet duur en gezellig overkwam. Idee misschien?
 7. Port St Johns, Cremorne Estate: periode van meer dan 24 uur regen!  Zeer vriendelijke ontvangst, heerlijk chalet, lekker warm en in de avond lekker aan de bar bij  de open haard gegeten met andere gasten omdat de eetzaal niet warm te krijgen was.
 8. Chintsa, Areena Riverside Resort: heerlijk rustpunt, zeer vriendelijk personeel, behulpzaam. Gezellig onderkomen.
 9. Kenton-on-See: Sibuya Reserve: Fantastisch!! Werden als prins en prinses behandeld, geweldige klik gehad met het team.
 10. Oyster Bay, Oyster Bay Lodge: prachtig, dichtbij het strand, heerlijk restaurant, vriendelijk en gastvrij.
 11. Storms River, At the Woods Guesthouse: goede kamer, allervriendelijkste, gezellige gastvrouw, knuffel bij het afscheid.
 12. Knysna: fantastische plek om een paar dagen bij te komen. Door de grote bosbranden die in de omgeving waren geweest, waren er nog reparatiewerkzaamheden op het terrein. We hebben er zelf geen last van ondervonden, maar Louise was toch wel wat bezorgd. We hadden een geweldige kamer met uitzicht op Knysna. Zeer gastvrij personeel. Als afscheid kregen we naast de hugs een lieve brief en een fles wijn van eigenares Louise.
 13. Oudtshoorn, Oue Werf Country House and Manor: wat een familie bedrijf! Gastvrij, gezellig, heel aardig en ook hier knuffels bij het afscheid.
 14. Robertson, Olive Garden Country Lodge: bijzonder stel, gastvrij, behulpzaam. Gezellige lodge. Het warme water verspreide een rotte eieren lucht. Het bleek te komen doordat de lodge heel lang niet was gebruikt. Na heel lang door spoelen verdween de lucht tenslotte.
 15. Franschhoek, Basse Provence Country House: vriendelijk, aardig, rustig plek.
 16. Stanford, Africamps at Stanford Hills Estate : de enig plek waar we ongeïnteresseerd werden ontvangen. Men was duidelijk druk bezig met wijnproeverij enz. bij het Estate restaurant. “Go up the hill, find your tent and make yourself comfy.” We kregen geen enkele info, moesten alles zelf uitzoeken. De volgende ochtend spraken we de eigenaar even, deze was wel vriendelijk: hij vertelde dat er van alles mogelijk was: ontbijt, lunch bij het restaurant en we konden het avondeten bestellen of een picnikmand laten bezorgen. Het uitchecken verliep even onpersoonlijk als bij het inchecken.
 17. Fish Hoek, Tranquility Guest House: woorden schieten te kort om de gastvrijheid te duiden van dit gezin en eigenaar Jan. We hoefden maar te fluisteren of manager Desiree regelde van alles voor ons en ze kwam met fantastische voorstellen. Daardoor doe je als gast ook graag iets terug, zoals 2 min. douchen, water besparen en Desiree op het hart drukken de lakens en handdoeken niet te verschonen. Het afscheid was hartverwarmend.

Tops:

 • We kijken terug op een fantastische vakantie. We hebben bijzonder aardige gastvrouwen/-heren ontmoet, interressante, leerzame gesprekken gevoerd. Ik ben erg blij het noordoostelijk stuk Zuid-Afrika gezien te hebben in plaats van alleen het zuidwestelijk deel (mijn man: Randstad versus Drente).
 • Door jouw goede keuze van plekken hebben we de gelegenheid gehad leuke routes te doen en soms  spannende omwegen te nemen.
 • De afwisseling van slaapplekken pakte goed uit en was soms verrassend.
 • Sibuya was absoluut top, ook dankzij de klik met het team, maar ook doordat we de eerste anderhalve dag de enige gasten waren.
 • Een langere stop om de 4 à 5 dagen beviel heel goed en was goed getimed en op heerlijke plekken.

Tips:

 • Bij de eerste stop na vertrek uit Johannesburg mag er best een nacht extra zijn, om te acclimatiseren en zo. Wat betreft de auto: de Ford heeft zich kranig gedragen, ook op de dirt roads. Nadat Mijn manbeide koplampen een flink stuk omhoog geschroefd had, konden we in het donker ook weer boven de 40km/u rijden. De motor van onze auto had bij snelheden rond de 100 op de cruise control wel moeite met de heuvelachtige hoofdwegen in Zuid-Afrika (de motor loeide dan tussen de 4000 tot 6000 toeren). Mijn man zou daarom zelf een (turbo)diesel preferen (minder lawaaiïg en meer trekkracht onderin) of een auto met turbobenzinemotor (idem). Tot 80 km/u is het een prima karretje.
 • Mensen waarschuwen voor mogelijk sterk wisselende en regelmatig lage temperaturen in dit jaargetijde. Warme kledingstukken mee is te adviseren. Het was ’s nachts soms 6 graden en er was tot St Johns geen verwarming aanwezig behalve houtblokken. (Alle toeristen die we spraken kampten met hetzelfde kledingprobleem.)
 • Mensen vragen naar allergieën voor pollen of schimmels (lodges in de bergstreken). Ikzelf heb het niet gered met al mijn Europese medicijnen; ik heb uiteindelijk een huisarts bezocht voor zwaardere medicatie.

Zo, beste Ester dit was mijn relaas. Ik heb een droom van een vakantie gehad, veel herinneringen opgehaald, met name tijdens het eerste gedeelte. Het was alsof alles op het juiste moment, op de juiste plaats en met de juiste ontmoetingen plaatsvond. En dat alles mede dankzij jouw inzet.
De natuur was overweldigend mooi, we hebben ons niet één keer onveilig gevoeld, alle mensen die we tegenkwamen of spraken, zwart, wit of anders gekleurd waren zeer vriendelijk en behulpzaam.

Kortom: ik ben trots dat ik in dit land ben geboren. Ik besef heel goed dat er nog veel veranderen moet en dat er nu zeker spanningen zijn, die ook wij voelen. Mijn man en ik hopen dat het de toeristen niet zal weerhouden dit prachtige land met zijn gastvrije bevolking te bezoeken.

Heel veel dank,
Hartelijke en vriendelijke groeten uit Nederland,

Mevr. Urscheler en Dhr. Spanjer