Hoe veilig is Zuid-Afrika?

Het is te allen tijde verstandig om goed voorbereid op reis te gaan. Indien u uw gezonde verstand gebruikt en enkele voorzorgsmaatregelen neemt, hoeft u zich geen zorgen te maken.

Het is een feit dat Zuid-Afrika een hoog misdaadcijfer heeft. Echter is dit ontstaan doordat in de townships veel misdaad voorkomt. In de “gewone” wijken en toeristische gebieden is het misdaadcijfer niet hoger dan in andere land.

Townships
De misdaad komt dus voornamelijk voor in de townships en achterstandswijken in/langs de grote steden. In de townships wonen vooral mensen die ondanks het feit dat er enorm veel verbeterd is na de afschaffing van de apartheid, nog steeds het grootste deel van de arme bevolking vormen. Ook veel mensen uit de naburige landen zijn om economische redenen naar de townships in Zuid-Afrika gevlucht in de hoop op een betere toekomst. Voor al deze mensen is er geen werk en werkloosheid, armoede en criminaliteit gaan helaas hand in hand.

Grote steden
In de grote steden moet u in bepaalde wijken altijd extra voorzichtig zijn, zoals overal ter wereld. In de kleinere plaatsen en bij accommodaties en toeristische trekpleisters zult u merken dat de Zuid-Afrikaners gastvrij  en vriendelijk zijn en wordt u hartelijk ontvangen. Indien u de bezienswaardigheden in een stad te voet wilt ontdekken dan kan dit overdag prima. Zorg ervoor dat u weet waar u naartoe moet gaan zodat u niet verdwaald. Steeds meer toeristen kiezen ook voor het gebruik van Uber in de steden.

Een aantal veiligheidstips wanneer u reist in Zuid(elijk)-Afrika:

  • Zorg ervoor dat u voor het donker aankomt op uw bestemming. Het is vaak al behoorlijk overweldigend om in een geheel nieuw land te zijn met andere mensen, verkeersregels en cultuur. Indien u daar ook nog aan toevoegt om in het donker te reizen terwijl u niet bekend bent in het gebied, dan zal dit vele mensen opvallen. Dit kan dan helaas ook de verkeerde mensen ‘aantrekken’.
  • Sluit voor de zekerheid uw deuren wanneer u rijdt.
  • Neem geen lifters mee.
  • Draag geen overdaad aan dure sieraden of elektronica.
  • Laat geen waardevolle spullen in de auto achtre, vooral niet in het zicht!
  • Ga niet op eigen houtje de townships in maar doe dit alleen met een gids. Wij helpen u graag om een betrouwbare excursie te boeken.
  • Houdt (met name ’s avonds) uw autoramen gesloten.

Wij wonen en werken met ons team in Zuid-Afrika en zien in ons dagelijks leven geen negatief verschil in misdaad en/of criminaliteit. De ergste verhalen over verkrachtingen, gewapende overval en moord komen in het nieuws. De meeste misdaad is echter wat lokaal ook wel ‘petty theft’ genoemd wordt. Dit is onder andere het inbreken in een huis of auto en het stelen van een portemonnee of andere waardevolle spullen om eten te kopen of, in slechtere gevallen, om drugs of alcohol te kopen.

Kortom: laat u niet afschrikken door verhalen, maar kom zelf ervaren hoeveel vriendelijke en gastvrije mensen hier wonen. Gebruik uw gezonde verstand zoals u dat altijd zou doen op plaatsen die u niet kent.

Bij de Zuid-Afrika Specialist werken ervaren Zuid-Afrika reizigers die u met plezier helpen en adviseren. Mocht er toch iets mis gaan tijdens uw reis, dan zijn wij te allen tijde bereikbaar op ons noodnummer en omdat wij lokaal werken, kunnen wij zeer snel handelen en u helpen.