Soweto Township & Apartheid museum

Algemene informatie

Ongetwijfeld het meest bekende en de grootste Township in Zuid-Afrika en wellicht zelfs de wereld: Soweto! Tijdens deze volle dag excursie leert u onder begeleiding van een lokale gids over het verleden en over het hedendaagse leven in een township. Uw gids neemt u mee langs alle ‘hotspots’. Nadat u kennis heeft gemaakt met ’the good, the bad and the ugly’, zoals het township ook wel eens wordt genoemd, bezoekt u het wereldberoemde Apartheid Museum. Ook hier krijgt u een belangrijke geschiedenisles.

Soweto – South Western Townships – is eigenlijk een samentrekking van 38 verschillende townships en is de meest bekende krottenwijk van Zuid-Afrika. In 1904 kwamen de eerste mensen wonen in het gebied ten zuidwesten van Johannesburg. De echte groei vond echter plaats in de jaren vijftig en zestig. De Zuid-Afrikaanse apartheidsregering besloot destijds dat in Johannesburg alleen nog maar blanken mochten wonen. Zwarten, kleurlingen en Aziaten dienden te verhuizen naar de voor hun ‘ras’ bestemde townships. Deze wijken smolten in de volgende decennia samen tot de huidige stad Soweto met ruim vier miljoen inwoners en een oppervlakte van 135 km2. In Soweto worden alle elf officiële talen van Zuid- Afrika gesproken.

Vandaag de dag is de township een levendige mix van oude krottenwijken, nieuwe gerenoveerde straten met muziek en restaurants en Afrikaans straatleven. De township is ongetwijfeld het belangrijkste symbool van de Zuid-Afrikaanse apartheidsgeschiedenis. De opeenhoping van straatarme mijnwerkers, de segregatie, de vrijheidsstrijd: de Zuid-Afrikaanse politieke lijn heeft zich in Soweto voltrokken. Tijdens deze tour met uw gids komt deze geschiedenis vanzelf voorbij.

U maakt deze excursie in een groep(je) van 2 tot maximaal 12 personen. Het is tevens mogelijk om deze excursie te maken in uw eigen gezelschap. Hiervoor geldt een toeslag, vraagt u ons naar de voorwaarden.

Let op: U kunt deze excursie uitsluitend boeken in combinatie met een meerdaags reisarrangement uit ons programma.

Specificaties

7304
v.a.€ 92
Hele dag
Dagelijks om 09:00
Inbegrepen vanaf Johannesburg
Inbegrepen
Gauteng
Johannesburg
Johannesburg
Alle leeftijden
  • Transfer van en naar uw accommodatie in Johannesburg
  • Lunch in een lokaal restaurant
  • Bezoek aan het Apartheid museum
  • Entreegelden
  • Begeleiding van een gids en vervoer
  • Persoonlijke uitgaven en fooien
  • Drankjes
  • Fooi voor de gids
Dagprogramma
Dagprogramma -

Deze dagtour begint tussen 9.00-09:30 uur. U wordt door een gids bij uw accommodatie in Johannesburg of op de OR Tambo Luchthaven opgehaald. De tour duurt 8 uur en aan het einde van de tour wordt u weer afgezet bij uw accommodatie. De excursie vindt plaats in een groep van 2 tot 12 personen (het is ook mogelijk deze excursie in uw eigen gezelschap te maken).

De eerste stop is het Soccer City Stadion wat u misschien wel kent van het WK voetbal in 2010. Zuid-Afrikanen zijn dol voetbal en dit stadion speelt dan ook een belangrijke rol in het sociale leven van de mensen in Soweto. Naast het voetbal heeft het stadion een betekenis. In 1990 gaf Nelson Mandela hier na zijn vrijlating een speech en tijdens de voetbalfinale in 2010 was hij ook weer aanwezig. Nadat Mandela op 5 december 2013 was overleden, werd hier op dinsdag 10 december een herdenkingsbijeenkomst gehouden.

Vilakazi street is wellicht een van Zuid-Afrika’s bekendste straten. Het is zelfs de enige straat in de wereld waar twee Nobel Prijs winnaars – Nelson Mandela en Desmond Tutu – hebben gewoond. Aartsbisschop Tutu heeft er zelfs nog steeds een huis. Het voormalige huis van Mandela is nu een museum.

Het Hector Pieterson Memorial is vernoemd naar het eerste slachtoffer van de opstand in 1976. Tijdens een protestmars van duizenden kinderen werd geprotesteerd tegen het exclusieve gebruik van Afrikaans op scholen. De veiligheidspolitie probeerde de massa uiteen te drijven met traangas. Toen dat niet lukte werd er geschoten. De foto van de doodgeschoten 12-jarige Hector Pieterson – in de armen van een medescholier – ging de wereld over en werd het symbool van de strijd tegen apartheid.

De volgende stop is bij het Chris Hani ziekenhuis, het grootste ziekenhuis ter wereld. Het ziekenhuis was oorspronkelijk bestemd voor herstellende Britse soldaten. In 1997 veranderde de naam van het ziekenhuis van Baragwanath Hospital in Chris Hani-Baragwanath Hospital, om eer te betonen aan Chris Hani, de politieke leider van het African National Congress die in in 1993 door blanke extremisten werd neergeschoten.

Om de geschiedenis en het hedendaagse leven in de township echt te begrijpen neemt uw gids u mee naar een van de shacks en gaat u te voet verder door de sloppenwijk. U krijgt zo een goed beeld van het dagelijks leven van de mensen in de sloppenwijk. Omdat uw gids de township goed kent is deze wandeling volkomen veilig.

Vervolgens is het tijd voor een lunch in een lokaal restaurant. U geniet van de geuren, kleuren en smaken van de lokale keuken.

Na de lunch bezoekt u het wereldberoemde Apartheid Museum. Ook hier krijgt u een belangrijke geschiedenisles. U leert hier over de strijd die de zwarte en gekleurde mensen hebben moeten leveren tijdens de Apartheid.

Na deze interessante en indrukwekkende dag vol cultuur en geschiedenis wordt u terug gebracht naar uw accommodatie of naar de luchthaven. De precieze route is weersafhankelijk en afhankelijk van de ophaaladressen.

Tarieven

Tarieven


R
p.o.a. = Prijs op aanvraag
Foto's