Neem contact met ons op via de chat functie aan de onderkant, rechts, van het scherm.
Als "Leave a message" getoond wordt, zijn wij niet direct beschikbaar. We nemen in dat geval z.s.m. contact met u op.
Gratis advies nodig?

Nieuwsbrief

Wetenswaardigheden over Zuid-Afrika

Allerlei wetenswaardigheden  over Zuid-Afrika

Zuid-Afrika ligt in het zuiden van het continent Afrika. Het land is verdeeld in 9 provincies, nl. Gauteng, KwaZulu-Natal, Limpopo, Mpumalanga, Noord-Kaap, Oost-Kaap, West-Kaap, Noordwest en Vrijstaat. Zuid-Afrika kent een turbulente geschiedenis, die o.a. in het teken staat van kolonisatie en de Apartheid. Vandaag de dag leven diverse bevolkingsgroepen naast elkaar, alhoewel de kloof tussen arm en rijk nog steeds duidelijk zichtbaar is. Vanwege de grote diversiteit aan bevolkingsgroepen is er een mengeling van culturen, tradities en talen. Het landschap is zeer divers, variërend van hoge bergketens en brede rivieren tot droge woestijngebieden, vlakke savannen en stranden en baaien aan de kust. Er zijn diverse Nationale Parken en natuurreservaten waar men op safari kan gaan en de grote diversiteit aan diersoorten dat in het land leeft kan bewonderen

Ligging en hoofdstad

Ligging
In het zuiden van het werelddeel Afrika, in het noorden grenzend aan Namibië, Botswana en Zimbabwe en in het noordoosten aan Mozambique en Swaziland. Aan de westkust ligt de Atlantische Oceaan en aan de oostkust de Indische Oceaan. Het land Lesotho wordt geheel omringd door Zuid-Afrika. 

Grootte
Van noord naar zuid strekt het land zich uit over ca. 1600km, van oost naar west over ca. 1000km. De totale lengte van de kustlijn bedraagt ca. 3000km.

Hoofdstad
Pretoria

Samenleving en geschiedenis

Historie
De geschiedenis van Zuid-Afrika staat vnl. in het teken van kolonisatie en de zgn. Apartheid. Naar schatting werd Zuid-Afrika 20.000 jaar geleden al bewoond door zgn. bosjesmannen. De Europese kolonisatie van Zuid-Afrika begon, ondanks dat de Portugezen de eerste waren die arriveerde in het land, in 1652, met de komst van de Nederlander Jan van Riebeeck. Van Riebeeck bouwde een verversingsstation bij Kaap de Goede Hoop, in opdracht van de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie). Aan het eind van de 18e eeuw namen de Britten de macht over van de Nederlanders. Vele blanken hadden zich inmiddels gevestigd in Zuid-Afrika, vnl. als veehouder. Er ontstonden diverse conflicten tussen de Britten en de (vnl. Nederlandse) blanke kolonisten, de zgn. boeren. De boeren hadden veel macht in het land en de blanke minderheid bepaalde het leven van de zwarte meerderheid. Dit leidde uiteindelijk tot de zgn. politiek van de Apartheid, waarin officieel onderscheid gemaakt werd tussen de zgn. blanken, zwarten, kleurlingen en Aziaten. De blanken hadden veel meer rechten dan de niet-blanken. In 1960 werd Zuid-Afrika onafhankelijk van de Britten. Begin jaren '90 werd de Apartheid officieel afgeschaft, mede dankzij de inzet van Nelson Mandela.

Aantal inwoners
Ca. 45 miljoen

Godsdienst
Ruim tweederde van de bevolking is christen, een klein deel is moslim of hindoeïstisch.

Staatsvorm
Republiek

Taal
Er worden diverse talen gesproken, waarvan 11 officieel zijn, nl. Zoeloe (24%), Xhosa (18%), Afrikaans (13%), Noord-Sotho (9%), Engels (8%), Tswana (8%), Zuid-Sotho (8%), Tsonga (4%), Swazi (3%), Venda (2%) en Zuid-Ndebele (2%)

Klimaat

Klimaat

Het grootste deel van Zuid-Afrika kent een gematigd klimaat met weinig neerslag en veel zon. Een uitzondering hierop vormt de West-Kaap, waar een mediterraan klimaat heerst, en KwaZulu-Natal en een deel van de Oost-Kaap, waar een subtropisch klimaat heerst. In het noorden en oosten valt de meeste neerslag gedurende de zomertijd, in de West-Kaap valt de meeste neerslag echter gedurende de wintertijd. Door de ligging op het zuidelijk halfrond valt de winter in Zuid-Afrika in de maanden juni t/m aug. en de zomer in dec. t/m feb

Natuur, cultuur

Natuur
Zuid-Afrika kent een rijke flora en fauna. Er zijn hoge bergketens, gekenmerkt door diepe kloven en rivieren. De savannen bestaan vnl. uit droge grasvlakten, bomen en struikgewas. Langs de kust zijn vele zandstranden en baaien. Er zijn meer dan 20.000 verschillende soorten planten. Behalve de zgn. Big Five, oftewel de olifant, neushoorn, buffel, luipaard en leeuw, leven er vele andere dieren in Zuid-Afrika, waaronder hyena's, zebra's, hagedissen, schildpadden, pinguïns en diverse vogelsoorten. Daarnaast leven walvissen en witte haaien voor de kust. Om de flora en fauna te behouden is er een groot aantal Nationale Parken, natuurreservaten en beschermde gebieden.

Cultuur
Vanwege de grote diversiteit aan bevolkingsgroepen wordt Zuid-Afrika ook wel de Rainbow Nation genoemd. De diverse bevolkingsgroepen hebben ieder hun eigen cultuur, tradities, gewoonten en taal. Over het algemeen spelen religie, kunst, muziek en dans een grote rol in het leven van de Zuid-Afrikaner.

Gastronomie
Keuken:De nationale eettraditie van Zuid-Afrika is de braai, een barbecue in de openlucht. Er zijn vele braaiplaatsen in Zuid-Afrika, waar grote hoeveelheden vlees worden bereid. Een van de meest bekende culinaire specialiteiten van Zuid-Afrika is bobotie, een gehaktschotel, veelal bereid met kruiden, eieren, chutney en noten. Een ander bekend gerecht is potjiekos, een stoofpot van vlees, aardappelen of rijst en diverse groenten, bereid in een gietijzeren pot op drie poten.

Lokale gerechten: Andere typisch Zuid-Afrikaanse producten zijn rusk, een soort beschuit, boerewors, een pittig gekruide worst en biltong, gezouten en gedroogd vlees dat als tussendoortje gegeten wordt. Daarnaast staat Zuid-Afrika ook bekend om rooibosthee en de wijnen die er geproduceerd worden. Een ander bekend alcolholhoudend drankje in het land is amarula, een likeur gemaakt van suiker, room en de Zuid-Afrikaanse marula vrucht.

Verkeer en vervoer
Luchtvaarmaatschappij: South African Airways en een aantal lowcost carriers.

Openbaar vervoer: Tussen de grote steden zijn dagelijks spoorweg- en busverbindingen. Gezien de grote afstanden is de reisduur vaak erg lang. In de steden en omgeving rijden zgn. minibusjes, die vaak erg vol en soms oud en slecht onderhouden zijn. Een alternatief vormt de taxi. Officiële taxi's, voorzien van een meter, vormen een veilige manier van reizen en dienen vooraf besteld te worden.

Wegennet: Het wegennet is uitgebreid. Een groot deel van de wegen is geasfalteerd en over het algemeen in vrij goede conditie. Daarnaast zijn er ook diverse onverharde wegen. De max. snelheid bedraagt binnen de bebouwde kom 60km/u en op auto(snel)wegen en provinciale wegen 100 tot 120km/u, mits door verkeerswijzers anders wordt aangegeven. I.v.m. de veiligheid wordt afgeraden om liftersmee te nemen en na zonsondergang te reizen.

In principe is een internationaal rijbewijs verplicht. In de praktijk wordt het Nederlandse rijbewijs vaak voldoende gevonden omdat de Nederlandse taal veel lijkt op het Afrikaans.

Praktisch
Alarmnummer: 10111

Vaccinaties: Voor up to date informative vraag advies bij uw GGD

Munt: Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) .

Electriciteit: 220 Volt, u heeft een verloop stekker nodig. Verkrijgbaar op luchthaven, supermarkt en doe het zelf winkels. De wereldstekker past niet op de Zuid-Afrikaanse stopkontakten!

 

Taal
Zuid-Afrika kent 11 officiele talen: Afrikaans, Engels, Ndebele, Pedi, Sotho, Swati, Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa en Zulu. Voor de meeste Nederlanders is het Afrikaans redelijk te volgen, maar u kunt zich meestal prima met Engels redden.Tijdsverschil
Ten opzichte van Nederland is er in de Nederlandse zomermaanden geen verschil. In de Nederlandse wintermaanden is het verschil 1 uur. 

Veiligheid
Er zijn enkele aanbevelingen, waar u rekening mee moet houden: Stedelijke centra kunt u beter mijden na zonsondergang, met name in Johannesburg.  Gedraag u, zoals u zich in elke grote stad gedragen zou: wees voorzichtig. Begeef u niet alleen in de townships.

Vervoer
Het wegennet van Zuid-Afrika leent zich uitstekend voor het zelf rijden met auto, motor of camper. Het verkeer rijdt links. In grote steden rijden bussen, maar u kunt beter gebruik maken van taxi's. Er is tevens een uitstekend treinennetwerk in Zuid-Afrika. Er zijn enkele zeer exclusieve treinen zoals de Rovosrail,The Blue Train en de Shongololo Express. Hier moet u lang van te voren voor reserveren. Grote afstanden kunt u ook per vliegtuig afleggen, er zijn veel kleinere luchthavens. Sommige private game reserves hebben een eigen airstrip.

Voltage
De voltage bedraagt 220/230 volt. Een verloopstekker is noodzakelijk. U kunt deze op de luchthaven kopen, maar ook in diverse doe het zelfwinkels en zelfs in supermarkten. De bekende wereldstekker past veelal niet op de stopcontacten in Zuid-Afrika.

Vakanties
De belangrijkste schoolvakantie voor de Zuid-Afrikanen is van half december t/m eind januari. Indien u in deze periode reist, raden wij u aan van te voren te reserveren voor accommodaties en wildparken. Ook vluchten en huurauto's, campers en motoren zijn snel volgeboekt in deze periode.

Provincies met hoofdsteden:
Oostelijke Kaap: Bisho / Vrijstaat: Bloemfontein/ Gauteng: Johannesburg/ KwaZulu- Natal: Ulundi/ Mpumalanga ( vroeger Oost Transvaal): Nelspruit/ Limpopo ( vroeger Noordprovincie) - Polokwane Pietersburg)/ Noordelijke Kaap: Kimberley/ Noordwest: Mafikeng/ Westelijke Kaap: Kaapstad/

Tip : Probeer niet in een paar weken tijd het hele land te zien. ( bijna 30 keer zo groot als Nederland) Kom liever nog eens terug!

 

Top Tien activiteiten

Een vakantie naar Zuid-Afrika is een geweldige ervaring. In het land is zoveel te zien, maar ook zoveel te beleven. Wat denkt u van : de Tafelberg, het Kruger Park, Addo Elephant Park, Robben Island, de Wild Coast, Swaziland, de Wijnlanden en de Tuinroute.  Dat zijn nog maar een paar van de vele hoogtepunten van Zuid-Afrika.
Maar zoals gezegd er is niet alleen heel veel te zien maar eveneens heel veel te doen in Zuid-Afrika. Duiken met haaien? Walvissen van dichtbij bekijken per boot? Snorkelen met zeehonden? Sandboarden in Hermanus? Skiën in de Drakensbergen? Abseilen vanaf de Tafelberg? Ballonvaren? Kitesurfen bij Blouberg? Golfen in de Wijnlanden?  Ga zo maar door.....
Zuid-Afrika is absouut het land met onbegrensde mogelijkheden als het om activiteiten gaat. Er is zoveel te doen voor iedereen die iets meer actie of sportiviteit wil tijdens zijn vakantie of rondreis in Zuid-Afrika.
De Zuid-Afrika specialist biedt u alle mogelijkheden aan.
De eigenaren Cor en Jolanda Stevens wonen al jaren in Zuid-Afrika en kennen het land als geen ander. Ze gaan regelmatig op pad om op de hoogte te blijven van alle accommodaties, reismogelijkheden en activiteiten.
U wilt natuurlijk wat tips van hen, hier volgt een top tien van  " must do's ":

1.Op safari in Zuid-Afrika
Een game drive in de vroege ochtend of late middag,  het maken  van een bushwalk met professionele ranger, loungen met zicht op de waterplaats waar dieren verzamelen.
Het kan allemaal van low budget tot zeer exclusief.

2. Golfen langs de Garden Route
Er zijn diverse fantastische banen overal in het land, maar enkele van de mooiste vind je langs de tuinroute.

3. Een rugbywedstrijd van de Springbokke
n (Zuid-Afrikaans nationaal rugby team)

4. Wandelen in de Drakensbergen
Een werkelijk fantastisch berggebied met spectaculaire vergezichten en vele mooie watervallen. In de Drakensbergen kun je urenlang wandelen en hiken zonder iemand tegen te komen.

5. Parachutespringen met uitkijk op de Tafelberg
Als je houdt van  adrenaline verhogende activiteiten is dit een aanrader. Het is niet alleen heel spannend om te doen, maar het geeft ook spectaculaire uitzichten.

6. Duiken in de subtropische delen van Zuid-Afrika.
Je kunt langs de kust van Zuid-Afrika goed scubaduiken. Vooral in het noordoosten, net onder de grens van Mozambique. Het water is hier warm, er zijn prachtige koraalriffen en veel grote en kleine vissen. 

7. Wijnproeven in de Kaapse wijnlanden
Valt weinig aan toe te voegen J. De wijnhuizen van Franschhoek en Stellenbosch - vooral de landhuizen in traditionele Cape Dutch stijl zijn prachtig . Ook in Paarl en Somerset-West zijn een paar mooie estates te vinden.  Advies:  blijf een nachtje over op een wijnestate of guesthouse in de buurt zodat je zoveel mogelijk verschillende wijnen kunt proeven.

8. Een wandeling maken over de verlaten stranden van b.v. de Wild Coast .
 Een strandwandeling hoort er zeker bij in een land waar zoveel kustlijn te vinden is!
 Of je nou in het noordelijkste puntje van KwaZulu Natal bent, op de stranden van de Wild Coast wandelt of op het strand van Paternoster uitwaait... het is allemaal even mooi.

9. Met een vliegtuigje of helikopter langs de Zuidkust en de Peninsula vliegen.
Je stapt op in Kaapstad en dan vlieg je in een uurtje langs de kust naar Hermanus, en weer terug.  Niet goedkoop, maar een geweldige beleving.

10. Tot slot in de top tien:
 BRAAIEN (de Zuid-Afrikaanse benaming voor een barbeque).
Alles kan op de braai : verse vis uit de oceaan, gemarineerde lamskotteletten, nationale specialiteit springbok, een simpele hamburger, mais tussen de kolen, braai broodjes of gepofte aardappelen in folie. Je komt zelden een Zuid-Afrikaan tegen die niet kan braaien - dat wordt hier met de paplepel ingegoten. 

Wie op vakantie wil naar Zuid-Afrika kan terecht bij DE ZUID AFRIKA SPECIALIST.

Email: Info@zuidafrikaspecialist.nl
Website: www.zuidafrikaspecialist.nl

ONS SIEN JOU!  .

bron: Kaapstad magazine november 2010

Uw Zuid-Afrika vakantie begint bij de Zuid-Afrika specialist.

 

 

 

 

Corruptie

Corruptie komt helaas ook in Zuid-Afrika voor.  Als toerist zult u hier wellicht niet zo snel iets van merken, maar er zijn gevallen bekend waarbij de politie bij controles boetes uitdeelt en vraagt om contante betaling. Uiteraard proberen ze u als toerist graag uit. Doe dit echter nooit!  Het is illegaal - wat ze ook tegen u zeggen - om een boete cash te betalen..

De meeste corruptie speelt zich af op regeringsniveau  en bij tenders. Er wordt hard gewerkt aan het bestrijden van corruptie in Zuid-Afrika.

50 feiten

50 feiten waarom u er goed aan doet te kiezen voor Zuid-Afrika als vakantie land

Fifty facts about a remarkable nation
| Compiled by South Africa The Good News www.sagoodnews.co.za |
Please feel free to publish these facts.
Please credit South Africa: The Good News www.sagoodnews.co.za
For more on these and other remarkable stories about South Africa, visit
www.sagoodnews.co.za
Economy
1. The rand was the best performing currency against the US Dollar
between 2002 and 2005 (Bloomberg Currency Scoreboard)
2. South Africa has 55,000 high net-wealth individuals holding at least
US$1million in financial assets (World Wealth Report 2008)
3. South Africa has the 27th biggest economy in the world, with a Gross
Domestic Product of US$254 billion (World Bank)
4. South Africa accounts for almost 25% of the GDP of the entire African
continent, with an economy more than twice the size of the second biggest –
Algeria. (World Bank)
5. Gauteng is South Africa’s smallest province but produces 34% of South
Africa’s Gross Domestic Product (Stats SA)
6. The JSE Securities Exchange is the 14th largest equities exchange in the
world, with a total market capitalisation of some R2.3 trillion (JSE)
7. More than 12,000 'Black Diamond' families (South Africa’s new black middle
class) - or 50,000 people - are moving from the townships into the
suburbs of South Africa's metro areas every month (UCT Unilever Institute)
8. The black middle class grew by 30% in 2005, adding another 421,000
black adults to SA's middle-income layer and ramping up the black
population's share of SA's total middle class to almost a third. Between 2001
and 2004, there were 300,000 new black entrants to the middle class
(Financial Mail)
Infrastructure
1. South Africa generates two-thirds of Africa’s electricity (Eskom)
2. South African power supplier provides the fourth cheapest electricity in
the world
3. Chris Hani-Baragwanath Hospital in Soweto is the biggest hospital in the
world
4. Durban is the largest port in Africa and the ninth largest in the world.
5. There are 39 million cell phone users in South Africa (International
Telecommunication Union)
Tourism
1. The number of tourists visiting South Africa has grown by 200%
since 1994, from 3 million to over 9 million in 2007 (Dept of Environment
and Tourism)
2. The Singita game reserve was voted the best hotel in the world by the
readers of a leading travel magazine (Conde Nast Traveller)
3. The world's best land-based whale-watching spot is located in
Hermanus in the Western Cape.
4. In 2002, South Africa was the world’s fastest growing tourist
destination. In 2006, South Africa’s tourism grew at three times the global
average.
Sport
1. South Africa hosts the largest timed cycle race in the world (the Cape Argus
Cycle Tour), the world's oldest and largest ultra-marathon (the Comrades
Marathon) and the world's largest open water swimming event (the
Midmar Mile).
2. South Africa will become the first African country to host the Soccer World
Cup in 2010 … and only the second country in the world to have hosted
the Cricket, Rugby and Soccer World Cups.
3. Since the 1940s, South African golfers have won more golf majors than
any other nation, apart from the United States.
4. In 1994, we won 11 medals in the Commonwealth Games. In 2002, we
won 46.
SA Teaching the World
1. South Africa houses one of the three largest telescopes in the world at
Sutherland in the Karoo
2. South Africa is the first, and to date the only, country to build nuclear
weapons and the voluntarily dismantle its entire nuclear weapons
programme
3. South Africa Constitution is widely regarded as being one of the most
progressive in the world, drawing from the experiences of the world’s
most advanced democracies
4. The South African oil company Sasol has established the only commercially
viable oil-from-coal operations in the world.
5. Two of the world's most profoundly compassionate philosophies
originated in South Africa – Ubuntu (the belief in a universal bond of sharing
that connects all humanity) and Gandhi's notion of "passive resistance"
(Satyagraha), which he developed while living in South Africa.
Education
1. Almost a quarter of South Africa’s non-interest budget is spent on
education
2. The University of South Africa UNISA is a pioneer of tertiary distance
education and is the largest correspondence university in the world
with 250,000 students.
3. Our learner to teacher ratio has improved from 1:50 in 1994 to 1:34 in
2004
4. South Africa’s matric pass rate has improved from 49% in 1994 to 70% in
2004, but student’s receiving university exemptions has remained at 18%
5. The first MBA programme outside of the United States was started by
the University of Pretoria in 1949.
Social
1. Over thirteen million South Africans (a quarter of the population) have
access to social grants (Department of Social Development)
2. Since 1994, 500 houses have been built each day for the poor and 1,000
houses per day have received electricity
3. Seventy percent of South Africa’s population is urbanised
© South Africa: The Good News
To the best of our knowledge, these facts are correct.
If you have evidence that any of the above are incorrect or inaccurate, please contact us
+27 (0)11 463 5713 | ian@sagoodnews.co.za | www.sagoodnews.co.za
Environmental
1. The Kruger National Park supports the greatest variety of wildlife
species on the African continent
2. The Cango Caves near Oudsthoorn is the world’s longest underground
cave sequence
3. South Africa is the only country to house an entire floral kingdom
(fynbos), one of only 6 on the planet
4. In 1991, South Africa became the first country in the world to protect the
Great White shark.
5. South Africa has the oldest meteor scar in the world, at the Vredefort
Dome near Parys. The scar is 2 billion years old.
6. South Africa has the 3rd highest level of biodiversity (SA Tourism)
7. The Cape Hyrax’s (dassie) closest relative is the African elephant
8. South Africa has embraced the concept of trans-frontier ‘peace parks’,
linking ecological reserves across national borders
General
1. South Africa is the cradle of mankind
2. Afrikaans is the youngest official language in the world
3. The Western Deep Levels is the world’s deepest mine at 3777 metres
4. South Africa has the world’s largest deposits of gold, chromium, platinum
and manganese
5. The only street in the world to house two Nobel Peace Prize winners is
in Soweto. Nelson Mandela and Archbishop Desmond Tutu both have houses
in Vilakazi Street, Orlando West.
6. South Africa has the world's second oldest air force, established 1920.
7. South African Breweries (SABMiller) ranks as the second largest brewing
company in the world. It supplies up to 50% of China's beer.
8. South Africa has the second oldest film industry in the world
9. In 2007 South African businessman Cyril Ramaphosa was included in the
Time 100, an annual list, assembled by Time magazine, of the 100 most
influential people in the world
10. Cape Town has the fifth-best blue sky in the world, according to the UK's
National Physical Laboratory

 

Uw Zuid-Afrika vakantie begint bij de Zuid-Afrika specialist.

 

Zuid Afrika specialist - Wij zijn aangesloten bij de SGR voor uw financiele zekerheid.