Neem contact met ons op via de chat functie aan de onderkant, rechts, van het scherm.
Als "Leave a message" getoond wordt, zijn wij niet direct beschikbaar. We nemen in dat geval z.s.m. contact met u op.
Gratis advies nodig?

Nieuwsbrief

Algemene vragen

-       Dient een extra bestuurder aanwezig te zijn bij het ophalen van de huurauto en/of (4x4) camper?

In de meeste gevallen in het voldoende als alleen de eerste bestuurder (de naam van de persoon waarop de auto geboekt is) aanwezig is bij het ophalen van het voertuig. Deze persoon dient wel in het bezit te zijn van een kopie van het (internationaal) rijbewijs van de tweede (of eventueel meerdere) bestuurder(s).


Mocht u als extra bestuurder niet aanwezig kunnen zijn bij het ophalen van het voertuig raden wij u aan eerst contact met ons op te nemen. Wij kunnen dan de mogelijkheden voor u navragen.

-       Is een GPS inbegrepen?

Een GPS dient u apart bij te huren. U kunt via ons in combinatie met uw auto-of camper huur een GPS en/of sateliet telefoon huren.

In enkele gevallen is een GPS al ingebouwd in het voertuig. Mocht dit het geval zijn dan staat dit aangegeven op onze website onder de informatie van de desbetreffende auto.   


Bij de auto verhuurder kost een GPS circa R 80 tot R 90  per dag. Bij de camper verhuurder kost een GPS circa R 40 tot R 50 per dag.

Indien u al in bezit bent van een GPS kunt u ook kaarten van Zuid-Afrika bestellen via de website van uw GPS leverancier. Vooral bij langere reizen is dit vaak een voordeligere optie.  

-       Is het mogelijk ter plekke een simkaart aan te schaffen?

U kunt in Zuid-Afrika zelf een simkaart en beltegoed kopen en dit in uw eigen telefoon zetten. Uw telefoon dient hiervoor wel simlock vrij te zijn. Dit kunt u in Nederland laten doen bij uw eigen telefoon winkel.

Op de luchthaven en in vele aanwezige telefoon winkels van onder andere MTN, Vodafone, CellC en Telkom kunt u een simkaart en beltegoed kopen. Beltegoed (in Zuid-Afrika airtime genoemd) kunt u vrijwel bij elke supermarkt kopen.

Bij het kopen van een simkaart dient u uw paspoort te laten zien.
In Zuid-Afrika dient elk telefoon nummer RICA geregistreerd te zijn. Deze regel is ingevoerd door de regering om criminaliteit en misbruik tegen te gaan.

-       Dient er voor elk land een nieuwe simkaart te worden aangeschaft?

Mocht u meerdere landen bezoeken tijdens uw reis dan raden wij u aan in elk land een nieuwe simkaart aan te schaffen. Dit kost in de meeste gevallen maar een paar cent en is een stuk voordeliger dan bellen met uw Nederlanse of Zuid-Afrikaanse simkaart. De kosten kunnen dan erg hoog oplopen.


Gaat u bijvoorbeeld per (4x4) camper naar de Zuid-Afrikaanse buurlanden dan is het wellicht een idee om een satelliet telefoon te huren.
De satelliet telefoon wordt geleverd met een simkaart waar u de keuze heeft uit een prepaid pakket met 30, 50, 100 en 200 belminuten. 

De huur is circa € 11 per dag (dit is afhankelijk van het prepaid pakket wat u kiest).

Mocht u gebruik willen maken van deze service dan kunt u ons een email sturen.

 

-       Wat te doen in geval van vertraging?

Mocht u tijdens uw vlucht vertraging oplopen en u heeft ons uw vluchtgegevens doorgegeven, dan zal de transfer / accommodatie / autohuur ook van deze gegevens op de hoogte zijn. Mocht u al voor vertrek weten dat er vertraging is dan kunt u ons tijdens kantooruren bereiken. Wij kunnen in dat geval kijken hoe we u kunnen assisteren.

Mocht u vertraging oplopen na kantooruren dan raden we u aan dit eerst ter plekke op te lossen met of door de luchtvaartmaatschappij.

U kunt zelf de leverancier die op u wacht een berichtje sturen dat u vertraging heeft. In uw reisbescheiden treft u de telefoonnummers aan van de leveranciers.  In uiterst dringende gevallen kunt u ons na kantoren ook bereiken op een Zuid-Afrikaans noodnummer.  

Mochten uw vlucht gegevens of aankomst tijd om wat voor reden dan ook zijn veranderd dan horen wij dit graag. Wij kunnen de transfers hier op aan laten sluiten en eventuele veranderingen doorgeven aan de accommodatie.

-       Wat als mijn chauffeur/transfer niet klaarstaat bij aankomst?

Wanneer u een transfer via ons geboekt heeft hebben wij uw vlucht gegevens doorgegeven aan de desbetreffende persoon/leverancier. Zij zijn op de hoogte van uw komst.

Normaliter wacht de transfer/chauffeur in de aankomsthal u op met uw naam op een bordje.

In sommige gevallen kan het zijn dat uw transfer of chauffeur bij aankomst nog niet voor u klaarstaat. Dit kan bijvoorbeeld komen door drukte op de weg, pech onderweg of het zoeken naar een geschikte parkeerplaats.

In dit geval kunt u het beste direct contact opnemen met de desbetreffende persoon/leverancier. Het nummer treft u aan op uw vouchers in de reisbescheiden.

-     Wat voor kleding kan ik het beste mee nemen naar Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika is een zeer groot land en heeft verschillende weersomstandigheden in verschillende delen van het land.
Meer informatie met betrekking tot het klimaat kunt u hier vinden.

We raden u aan om verschillende lagen kleding mee te nemen. Overdag kan het erg mooi en warm weer zijn, maar in de avonden kan het flink afkoelen. Een warm jack of vest is daarom raadzaam.

Enkele suggesties wat betreft kleding zijn: goede wandelschoenen, windjack, zonnebril, hoed, warme trui of vest, slippers, (katoenen) kleding, lange broek (voor in de avonden), korte broek, t-shirts en zwemkleding. Voor dames is een zowel een katoenen als warme omslagdoek een tip.

-       Is er een wegenkaart aanwezig in de huurauto?

Normaliter is er in uw huurauto en/of (4x4) camper een wegenkaart aanwezig. Controleert u dit svp voor u vertrekt en indien niet aanwezig kunt u hier om vragen.

In uw (4x4) camper treft u tevens normaliter een map aan met beschrijvingen en informatie over campings. Indien deze er niet is kunt u hier om vragen bij het in ontvangst nemen van de (4x4) camper.

-       Wanneer is het verstandig om een SANparks Wildcard aan te schaffen?

Indien u van plan bent om meerdere parken en/of reservaten te bezoeken kan het voordelig zijn een wildcard aan te schaffen. De ervaring heeft geleerd dat bij meer dan 6 bezoeken aan een park een wildcard interessant kan zijn. Wij gaan hierbij uit van twee personen. Bij meerdere personen kan het al eerder interessant zijn.

Meer informatie treft u aan op onze website.

We raden u aan de wildkaart aan te schaffen bij de ingang van een van de SAN-parken. Online aanschaf geeft nog al eens problemen met de bezorging.

-       Is er wifi aanwezig ?

In Zuid-Afrika zijn overal internet cafe's te vinden. Tevens kunt u in sommige restaurants gebruik maken van wifi. Hier dient u meestal een wachtwoord voor op te vragen.

Veel accommodaties bieden ook gebruik van internet aan. Dit is echter niet altijd kosteloos. Vraag bij de receptie naar de mogelijkheden.

-       Is het mogelijk om te pinnen in Zuid-Afrika?

U kunt vrijwel overal pinnen. U ziet regelmatig ATM geldautomaten onderweg.

Pinnen kan bij een ATM automaat met uw Nederlandse bankpas. De kosten die hiervoor gerekend worden zijn nagenoeg bij elke bank gelijk.

De gebruikelijke creditcards zoals bijvoorbeeld Visa en Mastercard worden in de grotere steden vrijwel altijd geaccepteerd.

Banken in Nederland blokkeren bijna alle passen buiten Europa om te voorkomen dat skimmers rekeningen plunderen. Klanten die buiten Europa reizen moeten dit voortaan zelf via de website van de bank aangeven.

Net zoals in Nederland dient u bewust te zijn van eventuele skimmers. We raden u daarom aan nooit alleen geld op te nemen bij de ATM automaat en dit enkel overdag te doen wanneer de banken open zijn. Overdag staat er bij de meeste banken beveiliging.

-       Kan ik water drinken uit de kraan?

Het kraanwater in Zuid-Afrika is in principe overal drinkbaar, tenzij dit anders staat vermeld. Het zal wel een andere smaak hebben dan u gewend bent. Mocht u toch twijfelen dan kunt u bijna overal flessen mineraalwater kopen.

-       Is Zuid-Afrika veilig?

Door de vele negatieve verhalen die te ronde gaan denken veel mensen dat Zuid-Afrika een onveilig land is. Dit is niet het geval, u dient zich echter wel aan de basisregels voor veilig reizen te houden.

Zorgt u er bijvoorbeeld voor dat u voor het donker aankomt op de plek van bestemming. Draag geen overdaad aan dure sieraden in het zicht. Kortom wees voorzichtig en houdt u zich aan de normale veiligheidsvoorschriften die iedereen die op reis gaat in acht moet nemen.

Klik hier over meer informatie inzake veiligheid.

-       Kan ik fietsen in Zuid-Afrika?

Nederlanders zijn in het algemeen dol op fietsen en dit wordt dan ook veelvuldig gedaan in Nederland.  In Zuid-Afrika is fietsen vooral een sport: wielrennen en mountainbiken zijn populair. Gewone fietsen zijn  minder gebruikelijk. Er zijn geen fietspaden en Zuid-Afrikanen zijn niet gewend aan fietsers in het verkeer.

Mocht u tijdens uw reis graag fietsen dan is dit uiteraard wel mogelijk. Zeker als u een echte natuurliefhebber is het huren van een mountain bike een leuk idee. Wij adviseren u dan zoveel mogelijk de autowegen te vermijden.

-       Dien ik mijn excursies van te voren vast te leggen?

Op onze website kunt u verschillende dagactiviteiten vinden: onder excursies en activiteiten. (link er in zetten)

Om teleurstelling te voorkomen raden we u aan deze van te voren vast te leggen.

Mocht u tijdens uw verblijf graag deelnemen aan georganiseerde game drives dan kunnen wij deze tevens voor u aanvragen.  Dit geldt tevens voor activiteiten binnen de SANparken.

-       Wat zijn veel gebruikte 'Afrikaans' Zuid-Afrikaanse woorden?

Hieronder vindt u een lijst van veel gebruikte woorden:
Bedankt - Baie dankie
Graag gedaan - Dit is 'n plesier
Goedemorgen - Goeiemore
Goedemiddag - Goeiemiddag
Goedenavond - Goeieaand
Slaap lekker - Lekker slaap
Het was leuk - Dit was lekker gewees
Eten - Kos
Barbeque - Braai
Barbequen en drankjes - tjop en dop.

Leuk - lekker (dit wordt gebruikt voor zeer veel positieve dingen)

Alsjeblieft - Asseblief

 -       Wat zijn de medische voorzieningen in Zuid-Afrika?

Over het algemeen zijn de Zuid-Afrikaanse medische voorzieningen van hoge kwaliteit, met name in de stedelijke gebieden waar u diverse grote overheidsziekenhuizen en privéklinieken aantreft.

Toeristen wordt aangeraden een uitgebreide ziektekostenverzekering af te sluiten zodat men gebruik kan maken van privéziekenhuizen, waarvan er zo'n 80 zijn. Deze medische centra hanteren hoge normen en bieden specialistische behandelingen aan, maar zijn vaak veel duurder.

Zuid-Afrikaanse apothekers mogen zonder recept geen medicijnen verstrekken. Toeristen die doorlopend medicatie gebruiken en tijdens hun verblijf in Zuid-Afrika vermoedelijke nieuwe medicijnen nodig hebben, dienen een recept te overhandigen.

-       Is er tijdsverschil?

Tijdens de Nederlanse zomertijd is er geen sprake van tijdsverschil. Tijdens de Nederlandse wintertijd is het in Zuid-Afrika één uur later.

-       Dient men fooi te geven?

In Zuid-Afrika liggen de salarissen over het algemeen lager waardoor het gebruikelijk is om bedienend  personeel een fooi te geven.  Een fooi geven is uiteraard niet verplicht, maar als u tevreden bent met de service in een restaurant dan is 10% van het bedrag gebruikelijk / minimaal tenzij de service erg slecht was.

Op parkeerterreinen staan vaak parkeerwachters en bewakers. Ze vragen u vaak om op uw auto te passen, dit zijn eigenlijk parkeervrije plekken, u bent dus niet verplicht iets te geven. Vaak zijn ze erg behulpzaam met het inladen van uw boodschappen etc. Het geven van ongeveer R5 is dan normaal. 

In Zuid-Afrika heeft u nog de luxe van een pompbediende. Zij zullen voor u tanken, oliepeil, water en bandenspanning controleren en de ruiten schoonmaken.  Voor deze speciale service geeft u (wederom niet noodzakelijk) R3 tot R5.

Indien u een prachtige game drive heeft gehad en een uitstekende ranger is het ook gebruikelijk hiervoor een fooi te geven. Dit kan uiteen lopen afhankelijk van hoeveel personen er op de excursie waren en hoe de ranger het gedaan heeft, zowel in het spotten van wild als het uitleg geven/vermaken. Tussen de R50 en 100 per persoon per game drive wordt als normaal/ genereus gezien, afhankelijk van omstandigheden en de luxe van uw accommodatie/excursie.

Enkele andere dienstverleners die u wellicht een fooi zult geven zijn: taxichauffeurs, gidsen, hotelportiers, huishoudelijk personeel en reisleiders.

-       Aan wat voor vakantiebudget moet ik denken?

Doordat de Zuid-Afrikaanse munteenheid, de Rand, een gunstige wisselkoers heeft ten opzichte van de Euro, kunt u verrassend veel met uw vakantiebudget doen.

De kosten hieronder zijn afhankelijk van de wisselkoers en kunnen hierdoor enigszins veranderen (onderstaande kosten zijn gebaseerd op prijzen in oktober 2014):

Eten en drinken
Een gemiddelde lunch (globale indicatie) is circa € 5 tot € 10, diner ligt rond de € 10 tot € 15 per persoon.  Een mooie tournedos kost ca € 10.

Een fles wijn in een gemiddeld restaurant: tussen de € 8 en € 15.

Een bier (0,5 liter) ligt rond de € 1,50. Overige drankjes zoals koffie, thee en frisdranken liggen tussen de € 1 tot € 1,20.

Overig:
Een liter benzine of diesel: circa € 1

De prijzen in de supermarkt zijn ook lager hoewel ze niet veel verschillen van de prijzen die u gewend bent in Nederland.  

Heb ik een visum nodig om te reizen in Zuid-Afrika?

Een visum is voor Nederlanders en Belgen gratis verkrijgbaar bij de grens is is geldig voor verblijf korter dan 90 dagen (toeristenvisum). U krijgt bij de douane op het vliegveld een stempel in uw paspoort, deze is ongeveer een halve pagina groot. Houdt u er rekening mee dat u hier voldoende ruimte voor heeft.  Het paspoort dient ten minste over twee lege pagina's te beschikken en moet ten minste 30 dagen geldig zijn na terugkomst in eigen land. Verder moet u in bezit zijn van een vliegticket met een bevestigde terug- of doorvlucht.

Vanaf juni 2015 dienen kinderen onder de 18 jaar ook een geboortebewijs te kunnen tonen bij binnenkomst in Zuid-Afrika.

Meer informatie wat betreft een visum voor de buurland vindt u op onze
website.
De eisen voor een visum kunnen wijzigen afhankelijk van uw afkomst en reishistorie. Vraag dit altijd goed na. Het beste kunt u hiervoor terecht bij de embassade.

-       Wat is een braai?

Een braai is het Zuid-Afrikaanse woord voor barbeque.

Braaien draait niet enkel om eten, meer om de hele beleving er omheen. Het wordt gezien als een sociale aangelegenheid. Ook kenmerkend is het zelf maken van de kolen. U maakt een vuurtje van hout en brandt het hout tot het kolen zijn geworden, daarna gaan de grote stukken vlees op de grill.

Bij de huur van een (4x4) camper ontvangt u normaliter een braai rooster. Deze kunt u gebruiken op de campings. Hier zijn vaak braai terreinen te vinden waar u het rooster kunt gebruiken.

 

Veiligheid

Is het wel veilig om te reizen in Zuid-Afrika?Een veel gestelde vraag. Het antwoord is : "Ja, Zuid-Afrika is veilig om in rond te reizen, mits u zich houdt aan de basisregels voor veilig reizen."

Een groepsreis of georganiseerde reis geeft niet per definitie de meeste bescherming. Indien u per auto, motor of camper reist, plan dan uw route en boek uw accommodaties van te voren, zodat u niet hoeft te zoeken en wellicht in minder veilige gebieden terecht komt.

Als Zuid- Afrika specialist kennen we het land en de wegen goed.

We reizen veel in alle streken van Zuidelijk Afrika opzoek naar onbekende gebieden en accommodaties.
We wonen en werken in Zuid-Afrika en zullen uw route en accommodaties zorgvulidig plannen.

Rijdt met name in de grotere steden met uw autodeuren op slot. Laat geen waardevolle spullen op de achterbank of op de passagiersstoel in het zicht liggen.
Probeer om rijden in het donker tot een minimum te beperken.
Neem liever geen lifters mee als u niet 100 % zeker bent van uw beslissing.
Kortom: gebruik uw gezonde verstand!

Reizen met een camper is qua veiligheid uitstekend te doen in Zuid-Afrika. Maak gebruik van de camping sites en parkeer de camper waar ook andere auto's parkeren.

Terroistische aanslagen zijn in tegenstelling tot de nederlandse buurlanden in Zuid-Afrika niet voor gekomen.

Kijk ook naar de reacties van klanten op de site.

Uw Zuid-Afrika vakantie begint bij de Zuid-Afrika specialist.

Corruptie

Corruptie komt helaas ook in Zuid-Afrika voor.  Als toerist zult u hier wellicht niet zo snel iets van merken, maar er zijn gevallen bekend waarbij de politie bij controles boetes uitdeelt en vraagt om contante betaling. Uiteraard proberen ze u als toerist graag uit. Doe dit echter nooit!  Het is illegaal - wat ze ook tegen u zeggen - om een boete cash te betalen..

De meeste corruptie speelt zich af op regeringsniveau  en bij tenders. Er wordt hard gewerkt aan het bestrijden van corruptie in Zuid-Afrika.

Zuid-Afrikaanse verkeersregels

Wij willen u in dit overzicht wat tips geven over het rijden in Zuid-Afrika.

In Zuid-Afrika rijdt men links. Dit is niet moeilijk maar even wennen. U kunt dit ook niet even oefenen in Europa (tenzij u naar Engeland gaat)  want dan gaat het pas echt mis.
Het belangrijkste is dat u het niet vergeet. Op een stille weg of  na een vreemde bocht bent u geneigd weer rechts te gaan rijden.  Om u te helpen dit niet te vergeten hebben ze het stuur ook maar rechts gezet en de versnellingspook links.
Om deze laatste reden kiezen onze clienten regelmatig voor een automaat. Wel gemakkelijk om niet te hoeven schakelen en 1 ding minder om over na te hoeven denken. Een automaat is vaak wel duurder (net als de aanschaf van een automaat duurder is dan een handgeschakelde auto). Met name bij camper huur is er een zeer beperkt beschikbaarheid van automaten,  maar ook bij autoverhuur. Laat het dus direct weten als u een automaat wenst.

Een bijzonder verkeersgebruik is de stop kruising. Een weg - die er als een voorrangsweg uitziet kan zien -  met op de weg geschreven het woord STOP . Er staat ook altijd een bord met STOP maar die borden zijn niet altijd even duidelijk zichtbaar. Indien er STOP staat betekent dit ook daadwerkelijk stoppen (boetes vanaf  R 500,- en dat is voor ZA heel veel).  Wie op zo'n STOP kruising het eerste stil staat - echt stil staat -  mag als eerste ook weer rijden. Dit betekent dus ook dat tegemoet komend verkeer wat voor u wil afslaan voorrang heeft als dit als eerste stil stond. Dit gaat soms volkomen tegen de Nederlandse verkeers regels in en daar moet u dus even aan wennen. Vergeet op dit moment dus de Europeese regel waar rechtdoor op de zelfde weg voorgaat.

Een ander bijzonder gebruik is : De gele streep.  In Europa wordt hier de vluchtstook mee aangeduid. In Zuid-Afrika ook maar hier mag deze streep gebruikt worden om achterop komend verkeer te laten passeren. Uit beleefdheid gaat langzaam rijdend verkeer over de gele streep en dus op de vluchtstrook rijden en laat sneller rijdend verkeer langs gaan. Als dank wordt een keer geknipperd met de alarmlichten. Het is een vriendelijk bedoeld gebruik, maar het is oppassen geblazen. Er lopen namelijk ook voetgangers op dit gedeelte van de weg en er rijden fietsers. Zelfs op de snelweg kunt u fietsers of wandelaars aantreffen!

Indien u zelf langzamer rijdt - wat nogal eens gebeurt met toeristen -  dan de maximale toegestane snelheid,  verwacht men dat u ook uitwijkt en op de vluchstrook dus over de gele streep gaat rijden. Doe dit echter alleen als u goed overzicht hebt over de gele streep strook verderop en deze helemaal vrij is.

Voetgangers geeft men voorrang als die willen oversteken en bij drukte laat men u vaak onverplicht voorgaan. De Zuid-Afrikaners rijden zelf vaak in hogere wagens ( bakkies ).  Wij raden u aan indien mogelijk een hoge auto te kiezen om zo goed mogelijk overzicht te hebben. Kies sowieso nooit een te kleine auto. Er zijn bergachtige en ruige gebieden, heuvellandschappen en ongeteerde wegen. Het is fijn als u dan voldoende trekkracht en  zicht heeft.  Blijft u alleen in de stad dan kan een kleinere auto ook voldoende zijn.

Verkeersovertredingen worden ook in Zuid-Afrika gestraft. Regelmatig krijgen clienten na afloop van de reis nog een boete die middels de creditcard geincasseerd wordt door het verhuurbedrijf. Veel autoverhuurbedrijven berekenen dan ook  nog extra administratie kosten voor het innen via uw creditcard. De verhuuder betaalt immers aan de verkeersdienst Zuid-Afrika en heeft extra werk..

Overal zijn controle's flitspalen, laser ( ook op die afgelegen lange en rustige weg waar iedereen te hard rijdt. Er worden regelmatig "pad controles"  uitgevoerd. Ook worden er traject controles gehouden. Onderschat  dit alles  niet en houdt u aan de regels.  Ga op tijd weg naar uw volgende overnachtings adres. Er  wordt heel  veel aan de wegen gewerkt en dit leidt vaak tot lange wachttijden. Houdt hier rekening mee!

in verband met uw veiligheid adviseren wij u ook altijd voor het donker  op uw bestemming aan te komen, zodat u niet in het donker hoeft te zoeken of verdwaald. Zoals eerder vermeld lopen er soms ook op de grote wegen s' avonds mensen die door het ontbreken van verlichting slecht te zien zijn. Een ongeluk is snel gebeurd.

Tot slot: bij het te voet  oversteken van een weg:  eerst rechts kijken, dan links en weer rechts.

Geniet van dit prachtige land en rijdt voorzichtig.

Telefoneren

Telefoneren
Vanuit elke telefooncel kunt u naar Nederland bellen. Het normale landen nummer voor NL is 0031 maar in een telefooncel dient u  09 31 te draaien en dan het abonnee nummer zonder de 0.  Afhankelijk van uw provider werkt uw eigen GSM ook in Zuid-Afrika. De kosten zijn echter vrij hoog. U betaalt de kosten vanuit en naar Nederland afhankelijk van uw telefoon provider kan dit oplopen tot ca. 2 euro per minuut.

U kunt ook in Zuid-Afrika zelf een simkaart kopen en een beltegoed en dit in uw eigen telefoon zetten. Op de luchthaven en in de vele aanwezige telefoon winkels van MTN, Vodaphone, Cell, Telkom kunt u een simkaart en beltegoed kopen. Airtime/beltegoed  kunt u ook bij Pick & Pay, PEP winkels kopen. Het bereik van mobiele telefoons is overigens niet overal even goed. Wilt u van te voren al een Zuid-Afrikaans nummer regelen? Klik hier.

U kunt ook een mobiele telefoon huren op de luchthaven bij Vodacom. Dit kan voordelig zijn, indien u veel wilt bellen binnen Zuid-Afrika en ook uw nederlandse telefoon binnen bereik wilt houden. Ook een GPS optie is mogelijk op deze huurtelefoon, zodat u ook beschikt over een navigatiesysteem.

U heeft in principe met een normaal abonnement gewoon bereik in Zuid-Afrika en rondom de grote plaatsen en hoofdwegen in Zuidelijk Afrika. Het is mogelijk dat oudere telefoons niet werken. Telefoons zijn vaak Dual-band of Tri-band. Dit staat voor het aantal ondersteunde frequenties. Indien u een Tri-band telefoon heeft zal het geen enkel probleem zijn. Bij Dual band kan het handig zijn om te controleren welke frequenties uw telefoon heeft.  Dit werkt kwa bereikbaarheid  vaak precies hetzelfde in Europa als in Zuidelijk Afrika. U kunt hier meer lezen: http://en.wikipedia.org/wiki/GSM_frequency_bands

GPS:  indien u een auto via ons huurt kunnen wij een GPS bijbestellen. De meeste huurauto's hebben geen ingebouwde GPS. Ook de meeste campers niet. Indien u van te voren de GPS boekt wordt deze bij de auto of camper afgeleverd. U kunt ook uw eigen GPS/Tom Tom meenemen vanuit NL. U dient dan van te voren in Nederland een kaart van Zuid-Afrika aan te schaffen.

Diverse vragen over camperhuur

-      Hoe werkt de transfer naar het camper depot?

Afhankelijk van de camperleverancier kunt u een transfer reserveren vanaf de luchthaven, een geselecteerd hotel nabij de luchthaven of in het centrum. Ook voor de terugreis vanaf het depot is dit mogelijk.

We ontvangen graag uw vlucht gegevens zodat we uw transfer hier op aan kunnen laten aansluiten. In sommige gevallen zijn er extra kosten aan de transfers verbonden (bijvoorbeeld in het weekend, buiten kantooruren en bij bepaalde camperleveranciers) .

We adviseren u contact met ons op te nemen voor meer informatie.

-          Kan ik het eigen risico (volledig) afkopen?

De meeste camperleveranciers bieden een mogelijkheid om het eigen risico (gedeeltelijk) af te kopen. Tevens bieden wij u de mogelijkheid om het eigen risico volledig af te kopen via de Europeesche.

Indien u voor de optie van de leverancier kiest zal het eigen risico (gedeeltelijk) afgekocht worden. U moet ondanks dit nog wel een borg voldoen bij het ophalen van de camper.

Indien u voor de optie via de Europeesche kiest verzekert u het eigen risico. Lokaal zal in dat geval het gehele eigen risico geblokkeerd worden op uw credit card. In geval van  schade zullen de kosten afgeschreven worden ten laste van uw creditcard. Na terugkomst kunt u de schade kosten indienen bij de Europeesche en via hen krijgt u de kosten dan vergoed.  Dit alles gaat dus buiten de camperleverancier om. 

-          Moet er een borg worden voldaan bij het ophalen van de (4x4) camper?

In de meeste gevallen moet u een borg voldoen met uw creditcard. Deze borg wordt afgeschreven of tijdelijk geblokkeerd. Houdt er dus rekening mee dat uw limiet toereikend is. De creditcard dient op naam van de hoofdbestuurder van de camper te staan.

-          Mag ik op alle wegen rijden?

Alle camperleveranciers hebben beperkingen die per maatschappij worden beschreven. Zo gelden er beperkingen voor bepaalde landen, niet-officiële wegen, maar ook voor bepaalde campercategorieën. We adviseren u voor meer informatie contact met ons op te nemen.

-          Hoe worden het aantal huurdagen berekend?

De huur van een (4x4) camper gaat per dag en niet per 24 uur zoals u bijvoorbeeld gewend bent bij het huren van een auto. De eerste dag en de laatste dag van uw huur worden als een volledige dag gerekend.

-          Is E-toll ingebrepen in de prijs?

E-toll is voor uw eigen rekening. De E-toll kosten zullen achteraf berekend worden. U betaald dus alleen wat  u daadwerkelijk gebruikt heeft. Er zal hiervoor bij het ophalen van de camper een voorschot van uw creditcard worden afgeschreven.  Na het inlevereren van de camper krijgt u dit bedrag minus de berekende E-toll kosten terug gestort. Indien u meer dan het voorschot aan E-toll kosten heeft wordt het extra bedrag alsnog afgeschreven.

-          Is een international rijbewijs verplicht?

Voor Zuid-Afrika en omringende landen heeft u officieel een international rijbewijs nodig. In de praktijk wordt het Nederlandse en Belgische rijbewijs vaak geaccepteerd (mits in het Engels vernoemd), maar de politie mag vragen om een international rijbewijs. Wij en onze klanten zijn bij routine controles verschillende keren aangehouden door de politie en ons Nederlands rijbewijs gaf geen problem. Wilt u zeker zijn, koop dan bij de ANWB een international rijbewijs. U dient hiervoor een recente foto en rijbewijs mee te nemen.

-          Is er voldoende bagage ruimte aanwezig in de (4x4) campers?

De ruimte in de (4x4) campers is beperkt. We raden u daarom aan met zachte koffers/tassen te reizen. In de camper is weinig tot geen ruimte voor harde koffers. In sommige gevallen kunt u uw koffers achterlaten op het depot (dit is volledig op eigen risico).

-          Dien ik de campings vooraf te reserveren?

Hierin bent u uiteraard als reiziger geheel vrij. Het reizen per (4x4) camper is natuurlijk ideaal wanneer u graag vrijheid wilt hebben. De meeste campings hoeven niet noodzakelijk gereserveerd te worden. In bepaalde periodes van het jaar is het moeilijk om een campingplaats te boeken. Bijvoorbeeld tijdens vakantieperiodes, nationale feestdagen  of last-minute boekingen. Tijdens deze periodes  is het raadzaam de campings van te voren vast te leggen om teleurstelling te voorkomen. Tevens is het raadzaam de populaire bestemmingen vast te leggen, zoals bijvoorbeeld de Nationale Parken.

Campingovernachtingen boeken wij echter uitsluitend indien u de camper ook via ons gereserveerd heeft.

-          Op welk tijdstip kan ik de (4x4) camper ophalen en terugbrengen?

De meeste camper depots zijn geopenend van maandag tot en met vrijdag vanaf 08.00 uur tot 17.00 uur.  Op zaterdagen is dit meestal van 08.00 uur tot 13.00 uur.  Op zondagen en/of feestdagen is het enkel mogelijk op afspraak. Hier wordt tevens een toeslag voor gerekend.

Houdt u er rekening mee dat het inleveren van een (4x4) camper één tot twee uur in beslag neemt. U dient hierdoor altijd één uur voor sluitingstijd bij het depot aanwezig te zijn.

Camper of auto vakantie?

Wellicht bent u er nog niet helemaal uit of u liever met een (4x4) camper of een huurauto wenst te reizen. Welke vakantie past het beste bij u? Reist u liever met de auto, met een luxe camper of met een 4x4 camper?
Hieronder vindt u een aantal belangrijke verschillen:

- De prijs:

In bijna alle gevallen is de prijs van een camper reis (voor vier personen) vrijwel gelijk aan een vakantie met huurauto en overnachtingen in drie sterren accommodaties op basis van logies/ontbijt.

De kosten voor campings in Zuid-Afrika liggen zo rond de  € 10 per persoon per nacht.

De prijzen van een luxe camper of 4x4 camper hangen af van het aantal dagen, het seizoen en de ophaal/terugbreng lokatie. Camperhuur wordt per dag berekend. Autohuur per 24 uur..

Een categorie C huurauto (middelmaat) komt op ongeveer € 25 tot € 30 per dag. Een drie sterren accommodatie komt op ca. € 30 tot € 40 per nacht. Dit is uiteraard afhankelijk van de geldende koers.

- Vrijheid in de keuze van overnachtingen:

Bij camper reizen is het erg belangrijk de meest geliefde campings  ruim van te voren vast te leggen, zoals bijvoorbeeld de campings in de  Nationale Parken en in Swaziland.  Hierdoor heeft u een van te voren vastgestelde route.

De overige campings kunt u op de bonnefooi bezoeken, maar houdt er rekening mee dat u hier veel tijd mee verliest en vooral in het hoogseizoen geen plek kunt vinden. Indien u geen campings boekt van te voren heeft u wel meer vrijheid uiteraard maar ook meer kans om niet op de mooiste plekjes te kunnen staan.

Voor het hoogseizoen raden wij aan alle campings van te voren te boeken om teleurstelling te voorkomen.

Wanneer u besluit te reizen met een huuruauto raden we u altijd aan de accommodaties van te voren vast te leggen.  U bent voordeliger uit als u bij ons van te voren boekt omdat u dan gebruik kunt maken van onze volume inkoopprijzen. Daarnaast krijgt u routebeschrijvingen, hoeft u niet te zoeken en verliest u geen kostbare vakantietijd aan zoeken naar een accommodatie.

- Tijdens de reis:

Met een camper rijdt u minder snel (circa 80 tot 100 km per uur) en legt u minder grote afstanden af. Als u met een 4x4 camper besluit te reizen en off road wenst te gaan, dient u ook rekening te houden met de slechte conditie van sommige wegen (gravel, potholes etc.). U dient hier rekening te houden met ongeveer 40 tot 60 km per uur.  Indien u nog nooit met een 4 x 4 auto of camper gereden heeft adviseren wij u van te voren in Nederland een cursus te volgen. Zie elders op onze website.

Het voordeel van een huurauto is met name dat u langere afstanden kunt afleggen en gemakkelijker kunt manoevreren in steden .

Wanneer u reist met een luxe camper  hoeft u niet te stoppen voor koffie of toilet gebruik. U hebt immers alle faciliteiten bij zich (een koelkast, koffie/thee en toilet. let op:  4 x 4 campers beschikken veelal niet over een toilet..

Indien u met een huurauto reist en verblijft in accommodaties kunt u kiezen voor uit eten gaan of - als u een selfcatering accommodatie boekt)  zelf iets klaar maken. Een B&B biedt logies en ontbijt. Een selfcatering accommodatie biedt alleen logies.

Bij reizen met een camper  adviseren wij u de boodschappen die u nodig heeft tijdig te doen daar niet overal winkels zijn.

- In de avond:

Indien u op een camping staat en uit eten wilt gaan of ergens iets wilt gaan drinken neemt u altijd uw "huis op wielen " mee. Dit kan soms lastig zijn....

Sommige campings bieden  een eenvoudig restaurant maar meestal zult u zelf de braai (barbeque) moeten aansteken. Een braai is typisch Zuid-Afrikaans en op de meeste campings zijn hier mogelijkheden voor.

Wanneer u reist met een huurauto en in B&B 's verblijft gaat u gemakkelijk in de avond met uw auto op pad om een restaurant te zoeken. In een selfcatering accommodatie kunt u ook zelf eten klaar maken.

Sommige luxere accommodaties, lodges en guesthouses bieden ook lunch en / of diner.

U kunt natuurlijk ook ervoor kiezen om tijdens uw camper vakantie af en toe een nacht in een accommodatie  te verblijven b.v. wanneer u in een wild park bent.

Zowel bij het huren van een auto als van een camper dient u een borg te voldoen middels een creditcard. Houdt hier van te voren rekening mee!

Wij adviseren u in alle gevallen  een goede verzekering af te sluiten !

Wild Card Programma

Voor Zuid-Afrika is een wildcard aanschaffen soms aantrekkelijk. Klik op deze link voor uitgebreide informatie over de Wild Card. U kunt deze kaart online aanschaffen of bij een aantal parken kopen bij het toegangshek.

Voor internationale bezoekers is maar 1 kaart van toepassing (International All Parks Cluster). Houdt bij de entree van een park uw wildcard en paspoort bij de hand.

Indien u een wildcard wilt aanschaffen doe dit dan ruim voordat u op reis gaat. De Wildcard is geldig voor zowel SAN-parken als ook de meeste KZN-parken (tevens de Big Game Parks in Swaziland). Voor een overzicht van de parken die wel of niet tot het Wildcard programma behoren, klik u hier: aangesloten parken.

Let op: de wildcard is alleen geldig wanneer u met eigen vervoer een park bezoekt en wanneer u in het park verblijft (dus met eigen vervoer naar de accommodatie toegaat in het park). Wanneer u bijvoorbeeld een game-drive maakt met een safarivoertuig dat van buiten het park komt moet u wél de normale conservationfee betalen (bij veel van onze excursies inclusief, zie betreffende activiteit). Wanneer u binnen het park verblijft en van daaruit een game-drive met een safarivoertuig maakt, dan hoeft u geen conservationfee te betalen wanneer u een wildcard heeft.

Wild Card Membership gives you unlimited access to most of Southern Africa's premier conservation areas, depending on the type of cluster you choose. Membership is valid from date of purchase for 365 days and is available for an individual, couple or family (family: any two adults and up to five children under the age of 18 years). International Wild Card Membership is also available for our international guests. Click here for all information and to order the Wild card online: Wild card 

Should you have any queries, please kindly contact us at +27 12 428-9111 / 0861 GO WILD (46 9453), or Internationals +27 861 46 9453, or e-mail us on wildcard@sanparks.org

Wild Card Programme Membership is linked to a primary member, and where applicable to his/her partner and or dependent. Membership may not be transferred and Partner or dependents details may only be altered at the time of annual membership renewal.  Access to the Parks will only be granted if valid identification (ID / Passport) is presented with your new Wild Card or valid proof of membership. Valid proof would include a Receipt, Voucher, Confirmation Letter or Application Completion Request, issued no more than 45 days prior.

Click here for more information

Uw Zuid-Afrika vakantie begint bij de Zuid-Afrika specialist.

Clusters (t/m 31 oktober 2018)

Categories

Individual (1 pax)

Couple
(2 pax)

Family
(up to 7 people, max 2 adults)

International All Parks Cluster
Access to more than 80 Parks and Reserves around Southern Africa.

Includes access to all Parks and Reserves, which are included in the SANParks, Msinsi, EKZNWildlife, Cape Nature and Swazi Clusters


R 2430


 R 3800


R 4545

Zuid Afrika specialist - Wij zijn aangesloten bij de SGR voor uw financiele zekerheid.