Neem contact met ons op via de chat functie aan de onderkant, rechts, van het scherm.
Als "Leave a message" getoond wordt, zijn wij niet direct beschikbaar. We nemen in dat geval z.s.m. contact met u op.
Gratis advies nodig?

Nieuwsbrief

Steden Transkei

 

De Transkei is een voormalig thuisland en in 1976 werd dit Xhosa gebied als eerste van 4 Zuid-Afrikaanse gebieden officieel onafhankelijk verklaard. Sinds 1994 is het weer onderdeel van Zuid-Afrika.
Als we nu spreken over de Transkei bedoelen we het prachtige ongerepte kustgebied van de Oost-Kaap wat we ook wel de Wild-Coast noemen. Dit gebied strekt zich uit van East London tot Port Edward.

Transkei is het gebied gelegen onder de rivier de Kei en had als republiek haar eigen hoofdstad Umtata wat in 2004 veranderde inMthatha. Een gebied wat 45000 km² omvat en ingesloten is tussen de Umtamvanu rivier, de Great Kei rivier, de Indische oceaan en de Drakensbergen en een bergachtig gebied wat nauwelijks geschikt was voor landbouw en werd bevolkt door Xhosa sprekende volkeren.

U vindt hier prachtig ongerepte natuur van rotsen met kliffen en uitgestrekte stranden, waar het lijkt of u de eerste voetstappen achterlaat, tot golvende heuvels her en der bezaaid met de riet gedekte Xhosa woningen. Een aantal bekende hiking routes brengen u langs prachtige plekken als "The Gates" bij Port St. Johns en "The hole in the Wall", een geologisch meesterwerk en wonder van Moeder Natuur gelegen in de oceaan. Maar ook watervallen, diverse rotsmeertjes, het scheepswrak 'Jacaranda' en de prachtige rots kliffen zullen u blijven verbazen. De dorpen die u hier in dit overweldigende mooie landschap tegen komt zijn klein en bestaan vaak niet uit meer dan een paar vissershuisjes en een backpackers accommodatie. St. Johns en Coffee Bay zijn hierop een uitzondering en zijn heerlijke plekken voor een onbezorgde strandvakantie.

De Transkei of Wild Coast is de plaats voor prachtige natuur- of strandwandelingen. Heerlijk relaxen op de stranden van deze ruige kust, waar surfen, snorkelen, vissen en paardrijden voor heerlijke afwisseling kunnen zorgen. Bedenk dat u aan de kust verrast kunt worden door walvissen en dolfijnen die de golven en de stroming gebruiken om er te spelen. Humpback en Southern Right whales zwemmen hier ( beste periode tussen mei en augustus) voorbij om te gaan kalven aan de kust van Zuid-Afrika.
De tijd dat de Great Sardine Run plaatsvindt (juni-juli), wemelt het hier van de Jan-van-Gent vogels, zeehonden, dolfijnen en roofvissen.
Een prachtige pittoreske plaats is de Ntafufu lagune gelegen 10 km ten Noorden van Port St. Johns. Hier aan de Ntafufu rivier monding is een prachtige tot de verbeelding sprekende Mangrove.

Meer weten en zien over het dagelijkse leven en de gewoontes en traditionele gebruiken van de Xhosa bezoek dan "The Kraal" in Mpande (20 km van Port St. Johns of één van de andere Xhosa culturele Villages, waar vriendelijke mensen u welkom heten en u wellicht de Shebeen (lokale bar) bezoekt voor een fris drankje of de Sangoma (kruidendokter) een praatje met u maakt.

Game reserves die u hier kunt bezoeken zijn:
Hluleka, gelegen tussen Mthatha en Port St. Johns (± 22 km) met zwart en blauwe wildebeest, 2 soorten zebra's, bushbok, eland, duikertje, impala, dassies en roofvogels, maar ook veel inheemse planten en bomen. Het is een wandel paradijs waar u onderweg tal van bijzondere vogels kunt spotten als de Kaapse papagaai en de Knysna Loerie
Mkambati, gelegen tussen Port Edward en Port St. Johns heeft een groot aantal herkauwers als Eland, Red Hartebeest, Blue Wildebeest, Blesbok en Gemsbok. Vogels die zich hier gehuisvest hebben zijn: Redshouldered Widow, Yellowthroated Longclaw, Common Waxbill en de Croaking Cisticola, maar ook verschillende Sunbirds ziet u hier opzoek gaan naar nectar in de prachtige strelitzias. De vele stroompjes die door het reservaat lopen vormen kleine kristalheldere meertjes en vormen bijzondere watervallen en deze trekken op hun beurt de Afrikaanse visarend aan.

Plaatsen in de Transkei - Wild-Coast

Mthata, is de grootste en drukste plaats in de Transkei en de toegangspoort naar de Wild-Coast. Hier kunt u in het Bhunga gebouw wat nu het Nelson Mandela Museum is meer te weten komen over "Madiba's Long Way to Freedom".
Mpande, wilde ongerepte kust, met stranden die uitnodigen tot surfen, kanoën en paardrijden.
Port St. Johns, gelegen op de oevers van de Mzimvubu rivier waar het de oceaan bereikt tussen de twee "Gates" genoemd naar 2 Britse officieren; Thesiger en Sullivan. Port St. Johns ook wel de hoofdstad van de Wild-Coast genoemd is goed bereikbaar via een geasfalteerde weg . Het heeft 3 prachtige ruime stranden die u zo nu en dan deelt met de koeien die er ook graag vertoeven. Standen omzoomt met wilde  bananenbomen geven u dat tropisch relaxte gevoel.
Golf spelen in Port St. Johns kunt u bij de Wild Coast Sun Country Club.
Coffeebay, in het hart van de Wild-Coast met idyllische stranden en prachtige kliffen.
Kei Mouth, gelegen op de oevers van de rivier de Kei heeft mooie schone stranden aan het warme water van de Indische oceaan, wat deze plek het hele jaar door zeer geschikt maakt voor zonnebaders, zwemmers en surfers.
Morgan's Bay, is een klein kustdorpje gelegen tussen Morgan Bay Cliffs en een lange strook van ongerepte stranden uitstrekkende tot aan het Cape Morgan Nature reservaat
Cintsa, is gelegen aan de zuidelijke kant van de Wild-Coast. Eigenlijk net buiten de Wild-Coast maar door de prachtige stranden vaak in één adem genoemd met dit prachtige stukje lkust! Een klein kustplaatsje met de meest prachtige stranden. Gelegen op 25 km van East London op de Noordelijke oevers van de Cintsa rivier. Maak strandwandelingen en zwem in het met rotsen omringde bad. Maar ook paardrijden, mountainbiken,vissen, kanoën, (kite) surfen en een cultureel village bezoeken maken u verblijf hier uiterst aangenaam. Het Inkwenkezi Game Reserve is dichtbij voor als u een big 4 gamedrive wilt maken.
Mdumbi, gelegen op 24 km van Coffee Bay. Hier ligt het strand in een prachtige baai omzoomd met Milkwood trees en Xhosa hutten aan de voet van glooiende groene heuvels.
Qolora, een klein dorpje aan de mond van de Qholorha rivier die hier een lagune vormt. Van hier is het 1,5 km hiken, langs de kust naar het noorden, om aan te komen bij het Jacaranda scheepswrak. De rotsen in zee zijn prachtige plekken voor de vissers en het strand is 's avonds vaak de plek waar de koeien komen om te relaxen en te overnachten.

Uw Zuid-Afrika vakantie begint bij de Zuid-Afrika specialist.

Zuid Afrika specialist - Wij zijn aangesloten bij de SGR voor uw financiele zekerheid.