Neem contact met ons op via de chat functie aan de onderkant, rechts, van het scherm.
Als "Leave a message" getoond wordt, zijn wij niet direct beschikbaar. We nemen in dat geval z.s.m. contact met u op.
Gratis advies nodig?

Nieuwsbrief

Swartberg mountains

Swartberg Mountains

 

De Swartberg mountains, of in het Afrikaans kortweg Swartberge, is een bergketen in de provincie West Kaap die uit twee delen bestaat: Klein Swartberge en Groot Swartberge. De bergketen loopt zo'n 230 kilometer van west naar oost en de meeste bergtoppen zijn hoger dan 2000 meter. Het gebergte scheidt de Kleine Karoo Vallei van de drogere Grote Karoo.

Ironisch genoeg is de in het westen gelegen keten Klein Swartberge hoger dan de oostelijke keten Groot Swartberge. Met zijn 2325 meter is de Seweweekspoortpiek de hoogste in het gebied. Een andere opvallende bergtop is de 2189 meter hoge Towerkop gelegen bij Ladismith, volgens de legende is de gespleten punt te danken aan een toverspreuk van een boze heks.

In deze bergketen lopen verschillende passen waarvan de Swartbergpas tussen Oudtshoorn en Prince Albert de bekendste is. Het wegdek is niet geasfalteerd en kan daardoor bij regenval moeilijk begaanbaar zijn. De pas geeft prachtige uitzichten over zowel de Kleine als de Grote Karoo. Bij Oudtshoorn kunt u de bergen ook vanuit ander perspectief zien in de schitterende kamers van de Cango Caves (grotten). In de bergen zijn tevens rotstekeningen van de San bosmannen te vinden, de eerste bewoners van het gebied.

Ten oosten van de Swartbergpas bij het plaatsje De Rust begint de Meiringspoort, een verharde weg door de bergen langs een riviertje. De Meiringspas staat garant voor een spectaculaire rit door prachtige rotsformaties. De Seweweekspoortpas aan het begin van de Klein Swartberge is een 17 kilometer lange nauwe bergpas die maar liefst 23 keer het riviertje oversteekt dat door de bergen loopt.

Het gebied is er een van uitersten wat betreft het klimaat, in de wintermaanden kan er sneeuw in de bergen vallen terwijl het in de zomer meer dan 40 graden Celsius kan worden. 's Ochtends zijn de bergtoppen soms in een dichte wolkendeken gehuld, in de loop van de dag verdwijnt deze over het algemeen.

De Swartbergregio kent weinig groot wild, wel kunt u apen en verschillende soorten antilopes zien. In de bergen leven luipaarden en caracals (grote wilde kat), maar aangezien deze dieren erg schuw zijn is de kans om ze te zien erg klein. Eveneens is het niet erg waarschijnlijk dat u een cobra, boomslang of adder zult zien ook al komen ze in het gebied voor.

Het gebied is erg divers wat betreft flora, enkele planten bloeien het gehele jaar door maar de meeste staan in bloei in de lente. De meeste protea-soorten, de nationale bloem van Zuid-Afrika, hebben vroeg in de herfst bloemen. In het midden van de zomer (december-februari) kunt u op de hoger gelegen bergtoppen planten in bloei zien waaronder de zeldzame Protea venusta.

De bergketen biedt mogelijkheden voor hiking, 4x4 rijden, mountainbiken en bergbeklimmen, maar een 'gewone' rit door de prachtige natuur en indrukwekkend aangelegde passen met af en toe een stop voor een picknick met prachtig uitzicht is al zeer de moeite waard.

Let op: door hevige vloeden in april 2017 zullen delen van de Swartbergpas voor lange tijd (naar schatting 18 maanden) gesloten zijn. Omdat deze bergpas deel is van het Zuid-Afrikaanse Nationale Erfgoed, moet de weg op originele wijze herbouwd worden en dit neemt veel tijd in beslag. Sommige touroperators kunnen u nog begeleiden op tochten over de pas, maar met eigen (huur)auto wordt dit afgeraden (o.a. in verband met de verzekering). Kijk bijvoorbeeld bij de halve dagtocht en de dagtocht die wij aanbieden.

Zuid Afrika specialist - Wij zijn aangesloten bij de SGR voor uw financiele zekerheid.