Neem contact met ons op via de chat functie aan de onderkant, rechts, van het scherm.
Als "Leave a message" getoond wordt, zijn wij niet direct beschikbaar. We nemen in dat geval z.s.m. contact met u op.
Gratis advies nodig?

Nieuwsbrief

SANParks

Zuid-Afrika kent momenteel maar liefst 19 nationale parken verspreid over 8 van de 9 provincies in het land. De provincie Kwazulu Natal heeft haar eigen systeem van KZN-parken: KZN Wildlife. De South Africa National Parks zijn enorm gevarieerd, het meest bekend zijn waarschijnlijk de wildparken zoals het Kruger National Park waar u de Big Five (olifant, leeuw, neushoorn, buffel en luipaard) en vele andere prachtige dieren in hun natuurlijke leefomgeving kunt bewonderen. Ook de Tafelberg, Garden Route, mooie ongerepte kustgebieden met zeedieren, de bloemenzee aan de westkant van het land, bossen, bergen savannes en woestijngebieden behoren tot de nationale parken van Zuid-Afrika. Een SANPark is meer dan alleen een natuur- of wildreservaat, het doel van de SANParks is om de natuurlijke en culturele diversiteit van het land te behouden.

De SANParken geven de inheemse flora, fauna, landschappen en ook het culturele erfgoed van Zuid-Afrika weer, denk bijvoorbeeld aan rotstekeningen van de bosjesmannen, de vegeten stad in het Mapungubwe N.P. en aan de vele verschillende Afrikaanse stammen.

In totaal zijn er ongeveer 300 soorten zoogdieren, 500 soorten vogels en 100 soorten slangen in Zuid-Afrika te vinden. Met meer dan 20.000 soorten planten is de flora ook heel rijk. De betoverende fijnbosvegetatie in de West-Kaap is van ongekende schoonheid. In het voorjaar verandert het droge noord-oosten in een bloemenzee wanneer de wilde bloemen na de winterse regenbuien in bloei komen te staan. De veelzijdige Garden Route bestaat onder andere uit het Wilderness N.P, Tsitsikamma N.P. en de Knysna sectie en wordt door veel toeristen bezocht.

De volgende gebieden (met provincie waarin ze zich bevinden) behoren tot Zuid-Afrika's nationale parken:
- Kruger N.P. (Limpopo)
- Table Mountain N.P. (West Kaap, van Kaapstad tot Cape Point)
- Marakele N.P. (Limpopo)
- Golden Gate N.P. (Vrijstaat, nabij de grens met Lesotho)
- Camdeboo N.P. (West Kaap, nabij Graaff Reinet)
- Mountain Zebra N.P. (Oost Kaap, nabij Cradock)
- Addo Elephant N.P. (Oost Kaap, nabij Port Elizabeth)
- Garden Route/Tsitsikamma N.P. (West Kaap)
- Bontebok N.P. (West Kaap)
- Agulhas N.P. (West Kaap, zuidelijkste punt van Afrika)
- West Coast N.P. (West kaap)
- Karoo N.P. (West Kaap)
- Namaqua N.P. (Noord Kaap)
- Ais Ais/ Richtersveld N.P. (Noord Kaap, grenst aan Namibië)
- Augrabies N.P. (Noord Kaap, nabij Upington)
- Kgalagadi N.P. (Noord Kaap, nabij de grenzen van Namibië en Botswana)
- Mapungubwe N.P. (Limpopo, nabij de grens met Zimbabwe)
- Tankwa Karoo N.P. (op de grens van de West en Noord Kaap)
- Mokala N.P. (Noord West, nabij Kimberley)

In de meeste parken zijn SANParks accommodaties aanwezig, over het algemeen zijn het basic tot semi-luxe accommodaties op basis van logies. In een aantal grotere parken zijn ook luxe accommodaties aanwezig. In totaal zijn er 5000 bedden beschikbaar verspreidt over 50 verschillende rest camps. Ook zijn er zo'n 30 campings. U zult begrijpen dat het belangrijk is om vooraf te reserveren wanneer u in één van de parken wilt overnachten. Aangezien wij officieel SANParks-agent zijn, kunnen wij dit gemakkelijk voor u reserveren. Ook kunt u in mooie accommodaties net buiten de hekken van het park verblijven, kijk bij safarireizen voor ons complete aanbod of onder accommodaties. Ook kunt u vele bouwstenen waarbij u een nationaal park bezoekt of er in verblijft. De bouwstenen vindt u eveneens op onze website.

De meeste parken kunnen gewoon via geasfalteerde wegen bereikt worden, ook is er vaak in de nabijheid een (klein) vliegveld aanwezig. In de parken is een netwerk van asfalt- of gravelwegen die met de meeste auto's goed begaanbaar zijn. In sommige parken zijn eveneens paden die alleen per 4x4 begaanbaar zijn. De parken waar grotere en gevaarlijke wilde dieren leven, is het niet toegestaan om met eigen vervoer in het donker te rijden. Wel kunt u game-drives (ook in het donker) maken met een gids. Er heersen stricte maximum snelheden om uw eigen veiligheid en die van de dieren te waarborgen, u moet dus voldoende tijd uittrekken om op uw bestemming te komen. Parken met een grote oppervlakte zoals Kruger en Kgalagadi zijn niet in één dag geheel te doorkruisen.

Wanneer u een SANPark bezoekt dan moet u een zogenaamde conservation fee per dag betalen, dit geld wordt gebruikt om deze bijzondere parken in stand te houden. Wie tijdens een vakantie meerdere parken gaat bezoeken, kan voordeliger uit zijn door een 'wildcard' aan te schaffen. Tevens dient u bij boeking 1% community levy te betalen.

   

All information and images on this page: © SANParks.org 2004-2016

Voor meer informatie over Conservation fees en Community Levy klik hier. U dient te kiezen voor international all parks cluster.

Uw Zuid-Afrika vakantie begint bij de Zuid-Afrika Specialist!

Zuid Afrika specialist - Wij zijn aangesloten bij de SGR voor uw financiele zekerheid.