Neem contact met ons op via de chat functie aan de onderkant, rechts, van het scherm.
Als "Leave a message" getoond wordt, zijn wij niet direct beschikbaar. We nemen in dat geval z.s.m. contact met u op.
Gratis advies nodig?

Nieuwsbrief

Steden Potgietersrus

Potgietersrus - Mokopane

 

Potgietersrus of Mokopane zoals het dorp ook genoemd wordt, is gelegen in de Limpopo provincie. Het is een thuis voor mensen van verschillende Afrikaanse stammen, maar ook voor Engelsen en Afrikaners. Doordat Potgietersrus op zo'n 2 uur rijden van Gauteng ligt is het een goede stopplaats voor mensen op doorreis naar Botswana, Zimbabwe en het Kruger Nationaal Park. Het prachtige bushveld en de invloed van Ndebele, Noordelijke Sotho, Tsonga, Sesotho en de Afrikaanse en Engelse cultuur geven het dorp een uniek karakter.

Het gebied wat vooral gekenmerkt wordt door bushveld, met veel acacia bomen en vetplanten heeft ook een landbouw waarde, want het is rijk aan graan, tabak, katoen, mais, noten en citrusvruchten. Daarnaast is de grond hier rijk en van enorme waarde door de mineralen die er bedelft worden; platina, graniet en diamanten zien hier het daglicht. Aan de diamanten en platina mijnen kunt u een bezoek brengen. Boekingen hiervoor maakt u bij het informatie centrum.

Hendrik Potgieter is de voortrekker die zich hier vestigde in 1852, hij noemde het Vredenburg, maar in 1858 kreeg het de naam van Piet Potgieter een andere voortrekker. De naam Mokopane is om het Ndebele stamhoofd met diezelfde naam, te eren.

In het dorp vindt u De Johan Koch Art Gallery deze laat werk zien van de gelijknamige artiest, die gespecialiseerd was in het schilderen van wildlife. Meer schilderingen kunt u ook vinden als u de natuur ingaat. Er zijn tal van grotten en overhangende rotsen waar u San Rock Art kunt vinden.

Net buiten het dorp in het township Mahwelereng kunt u een bezoek brengen om te zien hoe de lokale bevolking leeft volgens een nog altijd traditionele levensstijl.

Op 20 kilometer afstand tussen Mokopane en Polokwane ligt Midway Ceramics. Een pottenbakkerij die door de weeks voor het publiek open is en waar u kunt gaan kijken hoe allerlei potten met de hand vervaardigd worden. Meer kunst vindt u in Sue's Homenet Village, hier kunt u ook even genieten van een koel drankje in een oud woonhuis.

De natuur in kan natuurlijk op verschillende manieren en er zijn tal van outdoor activiteiten als wandelen, hiken, 4x4 trails, game viewing, vogel spotten en vissen. Thabaphaswa and Doorndraai Dam Nature reserve zijn prachtige natuur gebieden om te gaan ontdekken. De dam is overigens niet veilig om te gaan zwemmen in het verleden is er bilharzia geconstateerd in het water. Mocht u hier een 2 daagse wandeltocht willen ondernemen dan moet u die van te voren boeken. De Thabapaswa Mountain-bike Trails zijn 2 zeer goede mountainbike routes waarbij u 40 kilometer fietst over heuvelachtig terrein langs prachtige rotsformaties. En met een beetje geluk komt u hier ook wat klein wild tegen.

Bij het Mokopane Nature Reserve and Game-breeding Centre kunt u met een gids op rondleiding of gamedrive gaan. Het breeding centrum beschikt over veel verschillende en bijzondere Afrikaanse dieren maar ook dieren uit de rest van de wereld worden hier opgevangen.

Botanisten gaan misschien nog meer genieten, als ze horen dat bij Ana Trees ten noorden van de Waterberg, de ontdekking reiziger; David Livingstone tal van keren hier kampeerde onder de prachtige bomen.

Liefhebbers van golf kunnen gaan spelen tegen de hellingen van de Waterberg Mountains. Deze 18 holes course is gelegen in typisch bushveld met tal van inheemse bomen als de acacia

In de omgeving zijn tal van grotten die van Archeologische betekenis zijn. Grotten van miljoenen jaren oud gaven geheimen prijs in de vorm van een 3.3 miljoen jaar oude Aap- Mens en tal van fossielen van planten en dieren. Meer weten over de geschiedenis en archeologische vondsten van Potgietersrus en omgeving dan kunt u het Arend Dieperink Museum bezoeken.

Het dorp is vergeven van de tekens die verwijzen naar de tijd van de Voortrekkers dus wandel op een mooie dag zo'n route langs monumenten en over oude karresporen

Zuid Afrika specialist - Wij zijn aangesloten bij de SGR voor uw financiele zekerheid.