Neem contact met ons op via de chat functie aan de onderkant, rechts, van het scherm.
Als "Leave a message" getoond wordt, zijn wij niet direct beschikbaar. We nemen in dat geval z.s.m. contact met u op.
Gratis advies nodig?

Nieuwsbrief

Oranje (Gariep) rivier

De Oranje (Gariep) Rivier

 

De Oranjerivier is met een lengte van bijna 2200 kilometer de langste van Zuid-Afrika. De rivier is door VOC-kolonel Robert Gordon in 1779 vernoemd naar de Nederlandse prins van Oranje. Na het afschaffen van de apartheid  werd de rivier door de Zuid-Afrikanen steeds vaker Garieprivier genoemd wat van oudsher al de naam was die de Nama aan de rivier gaven. In Lesotho draagt de rivier de naam Senque.

De rivier ontspringt in de Drakensbergen in Lesotho en loopt dan westwaards door Zuid-Afrika en vormt de natuurlijke grens tussen Zuid-Afrika en Namibië tot de rivier uitmondt in de Atlantische Oceaan bij Alexander Bay.

Ondanks dat de rivier niet door grote steden loopt, heeft hij wel een grote invloed op de economie. De rivier voorziet voor een groot deel in de watervoorziening voor de landbouw langs de route. Heel belangrijk hiervoor zijn de twee aangelegde (stuw-) dammen: Gariep Dam en Vanderkloof Dam. Deze dammen slaan in het regenseizoen (Afrikaanse zomermaanden) het water op en laten dit dan gecontroleerd in de drogere periodes weer vrij. Hierdoor zijn duizenden hectares land in de Noord-Kaap die eerst te droog waren, nu geschikt voor landbouwactiviteiten. Ook wordt er bij de dammen energie gewonnen door de Zuid-Afrikaanse electriciteitsmaatschappij Eskom. Rond Kimberley en nabij de monding van de Oranje wordt goud gewonnen.

 

Vanaf de oorsprong kent de rivier diepe kloven, het middelstuk is echter rustig en kent weinig hoogteverschil. Later wordt de stroming wederom krachtiger en zijn er weer grotere hoogteverschillen zoals de Augrabie watervallen op zo'n 40 km van Kakamas in de Noord Kaap. U kunt het Augrabies Falls National Park bezoeken om de spectaculaire watervallen te aanschouwen. Vlak voor de watervallen heeft de rivier, tezamen met een aantal eilanden en kleinere stroomgeulen, een breedte van ongeveer drie kilometer. Als het water in de rivier hoog staat, stort er per seconde 405 miljoen liter water in het ravijn, niet alleen via de hoofdgeul maar ook nog eens via 18 kleinere geulen. Hiermee is de Augrabies Falls de op zes na grootste waterval ter wereld. Vooral in de maanden na de regens (maart/april) kunt u de 56 meter waterval in al haar glorie naar beneden zien storten.

Een leuke manier om de rivier echt te beleven is om te raften of kanoën, dit kan bijvoorbeeld vanaf Upington in de Noord-Kaap provincie of Vioolsdrif op de grens van Zuid-Afrika en Namibië. U kunt een tocht van een aantal uren of van meerdere dagen maken onder begeleiding van een ervaren instructeur. Houdt onderweg uw ogen open voor de vele vogels, prachtige omgeving en lokale bevolking die vis vangt uit de rivier.

Uw Zuid-Afrika vakantie begint bij de Zuid-Afrika specialist.

Zuid Afrika specialist - Wij zijn aangesloten bij de SGR voor uw financiele zekerheid.