Neem contact met ons op via de chat functie aan de onderkant, rechts, van het scherm.
Als "Leave a message" getoond wordt, zijn wij niet direct beschikbaar. We nemen in dat geval z.s.m. contact met u op.
Gratis advies nodig?

Nieuwsbrief

Klimaat in Zuid-Afrika

Klimaat in Zuid-Afrika


Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond. De zon staat hier in december op zijn hoogtepunt en s'middags in het noorden! De jaargetijden zijn dus tegenovergesteld aan die in Europa. Het klimaat is overwegend gematigd, alleen de randgebieden in het oosten hebben een subtropisch klimaat. In het zuid-westen overheerst een Middellandse zeeklimaat.In het centrale bergland klimt de temperatuur zelden boven de 30 graden.


Nog verder naar het noorden is het klimaat droog en heet. Het warmst is het aan de oostkust met een gem. temperatuur van 20,6 graden Celcius in Durban. Overdag wordt het in Durban in de zomer gem. 27 graden en in de winter gem. 22 graden. De temperatuur aan de westkust wordt gelijkmatig laag gehouden door de koude Benguelastroom en de temperatuur aan de oostkust gelijkmatig hoog door de warme Agulhalsstroom. De warmste maand in het binnenland is januari en de warmste maand aan de kust is februari. In het noorden zijn oktober en november warme maanden als gevolg van de zomerregens.


In het hoger gelegen binnenland vriest het regelmatig, in het bergachtige zuidoosten  meer dan 100 nachten per jaar. Door de lage luchtvochtigheid valt er niet meer dan een dun laagje sneeuw. In 2/3 deel van Zuid-Afrika valt minder dan 500mm neerslag per jaar. De meeste neerslag valt in het noorden en oosten in de zomertijd. In Kaapstad echter valt de meeste regen in de maanden juni t/m september ( wintertijd). De regen valt vaak in korte hevige buien, waarna de zon weer snel schijnt. Ten westen van de oostelijke bergruggen valt de minste regen. Van oost naar west wordt het steeds droger en in het centrale deel heerst zelfs een steppeklimaat. In steden als Bloemfontein en Kimberley kan het makkelijk 30 graden worden. Het aantal zonneuren ligt hoog. In Madrid schijnt de zon gem. 2910 uren per jaar, in Lissabon gem. 2740 uren per jaar, in Kaapstad gem. 2980 uren en in Pretoria 3240 uren. De kustplaatsen van de Kaapprovincie en Kwazulu Natal ontvangen gem. 300 zonneuren meer dan de Canarische Eilanden. Kijk onder links naar het actuele weersoverzicht. Uw Zuid-Afrika vakantie begint bij de Zuid-Afrika specialist.

Klik hier voor algemene klimaat informatie.


Klimaat in Botswana

Het klimaat in Botswana

   

In Botswana heerst een steppeklimaat Het zomerseizoen begint in november en eindigt in maart en het winterseizoen begint in mei en eindigt in augustus. De zomers zijn heet, zowel de dagen als de nachten. De temperatuur ligt rond de 30˚C en 40˚C. De warmste maanden zijn november en oktober, dan kunnen de temperaturen overdag oplopen tot boven de 40˚C. De winters zijn droog, met een gemiddelde temperatuur van 23˚C. 's Nachts is er vorst mogelijk.

Botswana kent twee belangrijke tijden, de droge tijd valt tijdens de winter en de regentijd valt tijdens de zomer. De maanden waarin de meeste regen valt zijn januari en februari. De hoeveelheid regen verschilt met een maximum hoeveelheid regen van 650 mm per jaar in het noordoosten van de Chobe District en een minimum hoeveelheid van 250 mm in het zuidwesten van de Kalahari. In de zomer kent Botswana veel regen en donderstormen, die zorgen voor een lekkere verkoeling bij het warme weer. Vaak zijn de regenstromen plaatselijk en kan het 10 kilometer verderop helemaal droog zijn. Na de regenstormen volgt vaak de sterke zonneschijn weer. In de Kalahari woestijn heerst een woestijnklimaat. De temperatuur stijgt in de maanden juni en juli tot boven de 40˚C. 's Nachts kan de temperatuur dalen tot -1˚C. Er valt hier bijna geen regen.

De beste maanden om Botswana te bezoeken zijn van april tot oktober. Niet alleen in verband met het weer, maar tijdens deze periode is het meeste wild te zien. Alle wilde dieren verzamelen bij rivieren en zijn dan het beste zichtbaar.

Zuid Afrika specialist - Wij zijn aangesloten bij de SGR voor uw financiele zekerheid.