Neem contact met ons op via de chat functie aan de onderkant, rechts, van het scherm.
Als "Leave a message" getoond wordt, zijn wij niet direct beschikbaar. We nemen in dat geval z.s.m. contact met u op.
Gratis advies nodig?

Nieuwsbrief

Jonkershoek Nature Reserve

   

Het Jonkershoek Natuurreservaat (9800 hectare) ligt nabij Stellenbosch in de provincie West Kaap en bestaat uit de imposante Jonkershoek Bergen en delen van de Jonkershoek vallei. Het kleinere Assegaaibosch Nature Reserve (204 hectare) maakt onderdeel uit van Jonkerhoek natuurreservaat. Assegaaibosch is met name geschikt voor kortere wandelingen en het houden van een picknick terwijl Jonkershoek een wat ruiger terrein is en daardoor interessanter voor hikers. Er zijn een aantal mountainbike-routes en u kunt een mountainbike huren. De lagere gedeeltes van de vallei worden gebruikt voor het verbouwen van wijndruiven.


Er komen meer dan 1100 plantsoorten voor in het reservaat waarvan een aantal zeldzame soorten zoals protea's, de natuurlijke vegetatie bestaat hoofdzakelijk uit fynbos. Bescherming van het gebied bestaat onder andere uit het snoeien en weghalen van bomen en planten die niet inheems zijn voor dit gebied en het fynbos kunnen overwoekeren. Een uitzondering vormen de eikebomen die rond 1817 zijn gepland, deze bomen worden beschouwd als van historische waarde.

Er leven luipaarden, apen, klipspringers, magoesten, dassen en een aantal kleinere dieren in dit gebied, het zijn echter schuwe dieren en ze worden vrijwel nooit gezien. Vogelsoorten die hier voor komen zijn onder andere de visarend, zwarte arend, kingfisher, sugarbird en sunbird. Voor hikers is het belangrijk om alert te zijn op slangen, onder andere de boomslang, pofadder en Cape cobra komen hier voor.

Het klimaat in het Jonkershoek natuurreservaat verschilt niet van de rest van het zuid-westelijke Kaap. De temperaturen in de zomer zijn warm tot erg warm met af en toe een sterke zuid-oostelijke wind wat een risico geeft voor bosbranden. In de winter daalt de temperatur flink en kan er zelf sneeuw vallen op de bergtoppen, ook regen komt regelmatig voor in de Bergen. Hikers moeten altijd kennis nemen van de weersvoorspellingen en er rekening mee houden dat het weer soms snel kan omslaan.

Uw Zuid-Afrika vakantie begint bij de Zuid-Afrika specialist.

 

Zuid Afrika specialist - Wij zijn aangesloten bij de SGR voor uw financiele zekerheid.