Neem contact met ons op via de chat functie aan de onderkant, rechts, van het scherm.
Als "Leave a message" getoond wordt, zijn wij niet direct beschikbaar. We nemen in dat geval z.s.m. contact met u op.
Gratis advies nodig?

Nieuwsbrief

Grensoverschrijding Zuidelijk Afrika


Visum Zuid-Afrika

Een visum is voor Nederlanders en Belgen gratis verkrijgbaar bij de grens en is geldig voor verblijf korter dan 90 dagen (toeristenvisum). U krijgt bij de douane of bij de paspoortcontrole op het vliegveld een sticker (of stempel) in het paspoort, deze is bijna een halve pagina groot en er moet dus ruimte voor zijn. Het paspoort dient ten minste over twee lege pagina's te beschikken. Het paspoort moet nog tenminste 30 dagen geldig zijn na terugkomst in uw eigen land. Verder moet u een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht.

Bij een verblijf in Zuid-Afrika langer dan 3 maanden raden wij u aan contact met ons op te nemen over de actuele stand van zaken. Er zijn n.l. nieuwe (nog onduidelijke) regels van toepassing.

Alle kinderen dienen een eigen reisdocument/paspoort te hebben om Zuid-Afrika binnen te komen. Bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders is niet voldoende! 

Om de handel in kinderen wat een wereldwijd een groot probleem is heeft Zuid-Afrika besloten tot vergaande vsium regels voor ouders die met kineren reizen.

Nieuwe wetgeving: kinderen onder de 18 jaar moeten naast het paspoort ook een origineel (uitgebreid) geboortebewijs kunnen tonen bij binnenkomst in Zuid-Afrika.
Alle documenten inzake reizen met kinderen onder de 18 jaar dienen in het Engels te zijn.

Klik hier voor een kort overzicht van de benodigde documenten per categorie (kinderen reizen met beide ouders, kinderen reizen met 1 ouder, alleen reizende kinderen). 

Klik hier voor het document van Home Affairs met de nieuwe regelgeving.  U vindt het affidavit op de laatste pagina.
Let op. Deze dient ondertekent te worden door een commissioner of oaths. Dit kan een notaris zijn, de gemeente waar het kind geboren is of de Ambassade van Zuid-Afrika in Den-Haag.  

Meer informatie kunt u opvragen bij de Zuid-Afrikaanse ambassade in Den Haag.

Aanvragen geboortecertificaat

Het Ministerie spoort burgers en buitenlandse staatsburgers aan de originele geboortecertificaten van hun kinderen aan te vragen. Het advies is om voldoende tijd de nemen voor de aanvraag van de akte en niet te lang te wachten met het starten van de procedure.

Veel gestelde vragen over deze nieuwe regels:

Gelden de nieuwe regels alleen voor reizen in Zuid-Afrika?
De regels gelden voor zowel reizen in en naar Zuid-Afrika als voor een transit in Zuid-Afrika.

Tot welke leeftijd gelden de nieuwe regels?
De regels gelden voor kinderen tot 18 jaar.

Moeten reizende ouders met hun kinderen een originele geboorteakte bij zich hebben?
Nee, een gecertificeerd kopie van het origineel voldoet ook. Deze is verkrijgbaar bij de gemeente waarin iemand is geboren.

Hoe controleren de douane ambtenaren in Zuid-Afrika de Nederlandse papieren?
Als de namen op de volledige geboorteakte overeenkomen met de namen op het paspoort. De volledige geboorteakte is er om er zeker van te zijn dat het kind reist met de juiste ouders of wettelijke voogd. Mocht het kind niet met beide ouders reizen, of met iemand anders mee zijn, dan moeten de juiste papieren meegenomen worden (zie hierboven). Die papieren moeten wel allemaal Engels zijn.

Buurlanden

Regelmatig combineren reizigers hun Zuid-Afrika vakantie met een bezoek aan één van de buurlanden. De grens oversteken in Afrika gaat iets minder soepel dan in Europa en het aanschaffen van een visum kan lang duren. Zolang u beschikt over een flinke dosis geduld, heeft die Afrikaanse bureaucratie ook haar charme. Op deze pagina vindt u informatie over het wel of niet nodig hebben van een visum voor een bezoek aan andere landen in Zuidelijk Afrika.

Visum Swaziland

Voor Swaziland heeft u een visum nodig, deze krijgt u gratis bij de grens. Uw paspoort dient ten minste 3 maanden geldig te zijn bij aankomst.


Visum Lesotho

Voor Lesotho heeft u geen visum nodig. Uw paspoort moet nog tenminste 6 maanden geldig zijn bij aankomst.

Visum Botswana

Aan de grens krijgt u een gratis visum dat één maand geldig is. Verlengen tot drie maanden is mogelijk.

Vanaf oktober 2016 zijn ook in Botswana strengere regels van toepassing voor het reizen met kinderen jonger dan 18 jaar. Kinderen moeten een eigen paspoort hebben en net als bij binnenkomst in Zuid-Afrika, moet ook hier een origineel geboortecertificaat getoond worden (of een gecertificeerde kopie). Voor alleenstaande ouders of een ouder die alleen met zijn of haar kind-(eren) reist, geldt het volgende:

- brief van de afwezige ouder (niet ouder dan 3 maanden), waarin toestemming wordt gegeven voor het reizen met de kinderen
- brief van een rechtbank waarin de reizende ouder volledige verantwoordelijkheid krijgt voor het kind/de kinderen (dit is eveneens nodig wanneer het een voogd betreft)
- indien 1 van de ouders overleden is, dan wordt om een overlijdensakte gevraagd.

Alle documenten die niet in het Engels geschreven zijn, dienen een gecertificeerde vertaling te hebben.

Visum Namibie

Wanneer u als toerist naar Namibie reist, dan hoeft u vooraf geen visum aan te vragen. Aan de grens krijgt u een visum (stempel) in uw paspoort, deze geeft u de mogelijkheid om 3 maanden in Namibie als toerist te verblijven. Wanneer u Namibie binnenkomt dan moet uw paspoort nog tenminste 6 maanden geldig zijn en er moet tenminste 1 lege pagina zijn voor de stempels. U moet documentatie kunnen laten zien van uw terugvlucht (bijv. boekingsbevestiging) en documentatie van uw eerstvolgende bestemming (bijv. hotelreservering). Er wordt niet altijd om deze documenten gevraagd, maar de douane medewerkers mogen hier wel naar vragen.

Indien u met een (huur)auto of camper rijdt met een niet-Namibisch kenteken (bijvoorbeeld een huurauto uit Zuid-Afrika), dan moet u voor uw auto betalen wanneer u Namibie inrijdt. Voor een gewone auto, 4x4, pick-up ('bakkie') en kleine busjes betaalt u 277 Namibische Dollar. Voor motoren, caravans en kleine aanhangwagens zijn de kosten 177 N$.

Visum Mozambique

Nederlanders en Belgen dienen in het bezit te zijn van een visum om Mozambique te kunnen bezoeken. Het is mogelijk om bij binnenkomst in Mozambique een visum te kopen voor USD 50 per persoon, maar dit kan een erg tijdrovende klus zijn en wij raden u dus ook aan om al voor vertrek uw visum te regelen. Voor nadere informatie over het verkrijgen van visa en het aanvragen van een visum, kunt u contact opnemen met de ambassade van Mozambique te Brussel (Tel: +32(0)2 736 25 64 of +32(0)2 736 00 96). Kijk op de website van de Ambassade van Mozambique voor meer informatie en om het aanvraagformulier te downloaden (klik hier om direct naar de website te gaan). Wanneer u hulp nodig heeft bij het aanvragen van uw visum dan kunt u contact opnemen met de Visumdienst.

Onze klanten regelen hun visum voor Mozambique over het algemeen als volgt:
Verstuur uw paspoort via DHL of een andere veilige en traceerbare verzendmethode. Voeg naast uw paspoort ook het ingevulde visum-aanvraagformulier, pasfoto's en de boekingsbevestiging waarop alle in en uit-reis data staan per grensovergang. Voeg eveneens €10 toe in de envelop ter vergoeding van de terugzending. Ook al reist u via land naar Mozambique (vanuit Zuid-Afrika bijvoorbeeld), dan is het toch een goed idee om voor de zekerheid een kopie van uw vliegtickets bij te voegen. Vliegt u direct naar Mozambique dan is ene kopie van vliegtickets noodzakelijk.
Voeg in de envelop ook een geprinte 'screensho't toe als bewijs dat u de kosten van de aanvraag van het visum betaald heeft (+/- 42 Euro per paspoort).

Gebruik de volgende adresgegevens:
Embassy of Mozambique
Boulevard saint-Michel 97
1040 Brussels
Belgium

Vanaf 1 september 2007 wordt er bij inreis in Mozambique gecontroleerd op Gelekoortsvaccinatie. Vooralsnog geldt dit slechts voor bezoekers die binnenkomen via risicolanden (Tanzania, Kenia, Angola, DR Congo, etc). Voor andere bestemmingen zoals vluchten rechtstreeks uit Europa is het momenteel niet duidelijk of de Gelekoortsvaccinatie eveneens verplicht wordt gesteld. Indien u uit een risicoland komt en niet het vaccinatiebewijs kunt overleggen, wordt u de inreis geweigerd tenzij u ter plaatse aan de grens alsnog gevaccineerd wordt. U wordt geadviseerd zich voorafgaand aan de reis naar Mozambique te laten vaccineren tegen gele koorts en het certificaat mee te nemen.
Zie ook ons advies over gezondheid en klik op deze link.

Huurauto Mozambique
Indien u zelf met een huurauto Mozambique wilt bezoeken, zorg er dan voor dat u een All Risk verzekering afsluit. Dit is verplicht en er kan bij de grens om papieren gevraagd worden die aantonen dat u inderdaad de auto All Risk heeft verzekerd.


Visum Zambia

Nederlandse reizigers hebben een visum nodig voor een bezoek aan Zambia. Deze dient vooraf geregeld te worden.

De authoriteiten van Zambia bieden sinds oktober 2015 een nieuwe manier voor het aanvragen van een visum aan: e-visa. U kunt voordat u op reis gaat elektronisch uw visum aanvragen en bij binnenkomst in Zambia het verschuldigde bedrag voor uw visum betalen (50 Amerikaanse Dollar pp voor een single entry visum).

Voor vertrek vraagt u online uw visum aan via de immigratiedienst van Zambia en stuurt de benodigde informatie elektronisch op. Bij een succesvolle aanvraag krijgt u een link toegestuurd vanwaar u uw e-visa kunt printen (of print hem vanaf de website). Het kan een paar dagen duren voordat uw aanvraag behandeld is, maar normaal gesproken niet meer dan 5 werkdagen. Uw uitgeprinte e-visum neemt u mee tijdens uw reis. Aan de grens laat u uw geprinte e-visa zien en betaald het bedrag voor uw visum.

Wilt u elektronisch uw visum voor Zambia aanvragen? Klik hier.

Bezoekt u zowel Zambia als Zimbabwe, koop dan aan de grens een UNIVISA. Dit visum is geldig voor 30 dagen en u kunt zoveel keren als u wilt de grens tussen deze twee landen oversteken. Kosten zijn USD 50 per persoon en dit is goedkoper dan de twee afzonderlijke visa. De Univisa-sticker wordt na betaling in uw paspoort geplakt, zorg dus dat u voldoende lege bladzijdes heeft.

Visum Zimbabwe

U kunt aan de grens een visum voor Zimbabwe kopen voor circa US $50. Dit is drie maanden geldig.

Houdt u er rekening mee dat in Zimbabwe veel zaken cash betaald moeten worden (entreegelden, visa etc). Zorg ervoor dat u voldoende kontant geld bij u draagt. Amerikaanse Dollars werken het beste, soms worden Zuid-Afrikaanse Randen of Euro's ook geaccepteerd. Veel pinautomaten (ATM's) in Zimbabwe hebben een limiet, dit betekent over het algemeen lange wachtrijen en soms lege pinautomaten. Het beste is dus om USD mee te nemen wanneer u de grens over gaat. U kunt zoveel geld meenemen als u wilt, u moet dit echter bij binnenkomst aangeven op het douaneformulier (baggage declaration form). Let wel, u mag slechts een beperkt bedrag uitvoeren wanneer u het land verlaat, dus neem niet onnodig veel geld mee. De limiet voor het uitvoeren is als volgt: US$ 1000 en Zuid-Afrikaanse Rand 20.000.

Bezoekt u zowel Zimbabwe als Zambia, koop dan aan de grens een UNIVISA. Dit visum is geldig voor 30 dagen en u kunt zoveel keren als u wilt de grens tussen deze twee landen oversteken. Kosten zijn USD 50 per persoon en dit is goedkoper dan de twee afzonderlijke visa. De Univisa-sticker wordt na betaling in uw paspoort geplakt, zorg dus dat u voldoende lege bladzijdes heeft.

Visum Malawi

Vanaf 1 oktober 2015 hebben reizigers afkomstig uit o.a. Nederland en België een visum nodig om in Malawi te kunnen reizen. Voor het verkrijgen van een visum moet u contact opnemen met de dichtsbijzijnde Malawi Diplomatic Mission. Momenteel worden er nog visa afgegeven bij binnenkomst aan reizigers die nog geen visum hebben. Hiervoor dient u mee te nemen:  een paspoort dat nog voor tenminste 6 maanden geldig is, 2 paspoortfoto's, retour vliegticket, hotelboeking of adres waar u gaat verblijven, verzekeringsdocumenten (o.a. ziektekostenverzekering geldig in het buitenland), recente bankafschriften (van de afgelopen 3 maanden). U betaalt voor uw visum in Amerikaanse Dollars.

Let wel, officieel dient u dus voorafgaande aan uw reis een visum voor Malawi te realiseren. Klik hier voor meer informatie.

Wij geven u deze informatie als Zuid-Afrika Specialist  puur als een indicatie. Wij zijn geen visumdienst en kunnen niet verantwoordelijk gehouden worden voor geweigerde toelating. Voor de meest recente informatie aangaande visa en grensoverschrijding verwijzen we u graag naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken of naar de Visumdienst.

Zuid Afrika specialist - Wij zijn aangesloten bij de SGR voor uw financiele zekerheid.