Neem contact met ons op via de chat functie aan de onderkant, rechts, van het scherm.
Als "Leave a message" getoond wordt, zijn wij niet direct beschikbaar. We nemen in dat geval z.s.m. contact met u op.
Gratis advies nodig?

Nieuwsbrief

Golfbaan Paarl, Pearl Valley Golf Estate


Swingend de geschiedenis in

De South African Open werd voor het eerst gehouden in 1893 en is daarmee het op één na oudste nationale open golfkampioenschap ter wereld; alleen het Open Championship, ook bekend als het British Open, is ouder. Sinds 2003 wordt het toernooi gesponsord door de nationale luchtvaartmaatschappij. Het toernooi wordt vaak geassocieerd met de carrières van een aantal van de beste spelers, waaronder Zuid-Afrikaanse golfsterren als Els, Goosen en de legendarische Gary Player.

‘Het winnen van een nationale Open is altijd bijzonder, maar het winnen van de South African Open is nog specialer,’ aldus Ernie Els, die het toernooi won in 2006. ‘Het is het op één na oudste nationale open golfkampioenschap, en kent een roemrijke geschiedenis. Het is een onbeschrijflijk gevoel als je voor eigen publiek speelt.’

Ontwikkeling van de Open

De South African Open staat in nauw verband met de ontwikkeling van het spel in Zuid-Afrika. De eerste golfvereniging in Zuid-Afrika was de Cape Golf Club die in 1885 werd opgericht. Het spel werd steeds populairder en in 1892 werd besloten op deze golfbaan een nationaal kampioenschap te organiseren waaraan zowel amateurs als professionals deelnamen.

In 1893 besloten de profspelers hun eigen SA Open te houden. In 1903, met inmiddels een flink aantal professionals in het hele land, werd besloten dat de SA Open een volwaardig ‘strokeplay’-evenement moest worden. Laurie Waters was de eerste kampioen; hij won daarna ook de edities van 1904, 1907 en 1920.

Moderne golfsterren

In het moderne tijdperk wordt het toernooi echter gedomineerd door twee jonge spelers: Trevor Immelman en Tim Clarke. Laatstgenoemde won tweemaal, in 2002 en 2005, terwijl Immelman, winnaar in 2003 en 2004, de eerste golfer was sinds Gary Player in 1976/1977 die zijn titel succesvol wist te verdedigen.

Perfecte speler

Het is geen verrassing dat Gary Player, misschien wel de beste Zuid-Afrikaanse golfer aller tijden, de meeste overwinningen in de SA Open op zijn naam heeft staan; hij vergaarde het ongelofelijke aantal van 13 titels, en deelt met Bobby Locke het record van 5 opeenvolgende overwinningen. Locke is overigens nog altijd de jongste winnaar van de Open; hij boekte de eerste van zijn 9 overwinningen in 1935, op de prille leeftijd van 17 jaar.

Wereldwijde glorie

Spelers uit andere werelddelen hebben inmiddels ook hun stempel gezet op dit evenement, hoewel in ons moderne tijdperk slechts zes spelers erin geslaagd zijn de trofee te bemachtigen. De overwinning van Vijay Singh in 1997 was een zeldzame triomf voor een buitenlandse speler, en de man van de Fiji-eilanden mocht zijn naam toevoegen aan de lijst waarop ook de namen prijken van de Engelsman Tommy Horton (1970), de Nieuw-Zeelander Bob Charles (1973), de Amerikanen Charlie Bolling (1983) en Fred Wadsworth (1989) en de Zweed Mathias Grönberg (2000).

De South African Airways Open wordt in december 2008 voor de tweede achtereenvolgende keer gespeeld op de door Jack Nicklaus ontworpen Pearl Valley Golf Estates. Golffans uit de hele wereld bereiden zich nu al voor op wat wederom een zwaar bevochten en boeiend kampioenschap belooft te worden.

Foto’s gemaakt door Grant Levershal, geplaatst met toestemming en © van Maru Sport.

Links:

 

Uw Zuid-Afrika vakantie begint bij de Zuid-Afrika specialist.

 

Zuid Afrika specialist - Wij zijn aangesloten bij de SGR voor uw financiele zekerheid.