Neem contact met ons op via de chat functie aan de onderkant, rechts, van het scherm.
Als "Leave a message" getoond wordt, zijn wij niet direct beschikbaar. We nemen in dat geval z.s.m. contact met u op.
Gratis advies nodig?

Nieuwsbrief

Fooien en tips

In Zuid-Afrika liggen de salarissen vaak laag daardoor is het gebruikelijk om bedienend personeel een fooi te geven. In enkele horeca gelegenheden is het zelfs zo dat het personeel alleen betaald wordt met de fooien.
Een fooi geven is natuurlijk niet verplicht maar als u tevreden bent met de service geven wij u graag wat richtlijnen.

Restaurants: Lunch en diner zijn hier aanmerkelijk goedkoper dan u in Nederland gewend bent. De koers van de Rand helpt daar vaak ook nog eens een handje mee. Een gemiddelde lunch (globale indicatie) ca. 5  tot 10 euro per persoon afhankelijk van het menu. Een hoofdgerecht is gemiddeld tussen de 10 en 15 euro, bijna alle restaurants hebben een website waar vaak ook het menu met de prijzen getoond worden. Drankjes e.d. zijn eveneens voordeliger dan in Nederland. Hier is het geven van een tip vaak 10 tot 15% van het bedrag wat op de rekening staat. Bij grotere gezelschappen wordt bij sommige restaurants de fooi al bij het totaalbedrag opgeteld. U ziet dit dan vermeld op uw rekening. En het staat vaak ook al vermeld op de menukaart. Een drankje of een maaltijd zijn in lokale gelegenheden meestal goedkoper dan in de duurdere hotels.

Parkeerwacht: Tal van plaatsten hebben bij shopping-malls of in het centrum parkeerwachten, zij vertellen u vriendelijk dat ze op uw auto zullen letten. Dit zijn dan eigenlijk parkeervrije plekken, u bent dus niet verplicht iets te geven. Vaak zijn ze behulpzaam met het inladen van uw boodschappen, het wegbrengen van uw karretje en het uit-parkeren. Een muntje van  2 tot 5 rand wordt dan erg gewaardeerd.

Betaalde parkeerplekken: Hier kunt u met geld of een parkeerkaart in een automaat betalen maar vaak loopt er ook een parkeerwachter rond die u graag helpt. Hij of zij vertelt u het tijdstarief en u betaalt de persoon, die de automaat dan voor u opwaardeert. En voor de service van het voor u regelen geeft u dan b.v. 2 rand extra.

Benzine tankstations: Hier heeft u nog de luxe van een pompbediende. Hij of zij zal voor u tanken en eventueel oliepeil, water en de bandenspanning controleren. Over het algemeen worden ook uw ruiten schoongemaakt. Een heerlijke service waar u minimaal 2 rand maar veelal 5 rand voor geeft.

Excursies en reisleiders: vaak wordt u er al op attent gemaakt...Denk aan uw tour gids! In de regel geldt ook hier een fooi van 10%, let wel... als u tevreden bent. En ook hier is het vaak zo dat het personeel leeft van de fooien.

Ranger van uw Game drives: Het is gebruikelijk om 10% van de rekening als fooi aan de ranger te geven en daarna ook nog wat achter te laten bij het verlaten van de game lodge voor al het andere personeel wat uw verblijf zo bijzonder heeft gemaakt. Wanneer u meerdaagse safari boekt is een bedrag van 100 rand per persoon per dag gebruikelijk.

Trein personeel: In de trein kunt u zelf beoordelen wat u wilt geven aan uw cabine personeel en/of bedienend personeel. Het is niet verplicht om iets te geven, maar wel gebruikelijk.

Hotelportiers: Het is gebruikelijk hen een paar rand fooi per koffer te geven

Huishoudelijk personeel: Tevreden over de service dan volstaat een paar rand fooi.

Een klein beetje fooi kan iemand al doen glimlachen en wat is er mooier dan tevreden mensen...

Zuid Afrika specialist - Wij zijn aangesloten bij de SGR voor uw financiele zekerheid.