Neem contact met ons op via de chat functie aan de onderkant, rechts, van het scherm.
Als "Leave a message" getoond wordt, zijn wij niet direct beschikbaar. We nemen in dat geval z.s.m. contact met u op.
Gratis advies nodig?

Nieuwsbrief

Steden Ceres

Ceres


Ceres genoemd naar de Romeinse godin van vruchtbaarheid en landbouw, is gelegen in de West-Kaap provincie zo'n 170 kilometer boven Kaapstad. Het ligt in de vallei 'Warm Bokkeveld' een zeer vruchtbare vallei die zeer bekend is door haar fruitteelt.

Ceres heeft een typisch Mediterraan klimaat met warme temperaturen in de zomer, de winters zijn koel tot koud en nat en in de hoger gelegen gebieden 'het Kouebokkeveld' genaamd kunt u dan sneeuwval verwachten. Iets wat nog altijd een grote aantrekkingskracht heeft op de Kaapenaar.

De naam Ceres komt u overal ter wereld tegen op fruitsap pakken, de lokale bevolking kent Ceres ook van het kersenplukken bij "Klondyke" farm in de zomer en sneeuwpret in de winter. Daarnaast vind u de naam ook op het mineraal water wat hier vandaan komt. Er worden hier perziken, nectarines, abrikozen, appels, kersen, pruimen en druiven geteeld en voor de export klaargezet. De fruitpluk vindt plaats tussen december en april en is een geweldige tijd om hier een tour te doen langs diverse fruitbedrijven.

Ceres wat wordt omgeven door Wolseley, Tulbagh, Op-die-Berg en Prince Alfred Hamlet, is te bereiken via de Mitchell's Pass, de Theronsberg Pass en de Gydo Pass nu u dit weet kunt u zich al wel een voorstelling maken van hoe prachtig het gelegen is. En wat een fantastische aanblik de vallei moet hebben in het voorjaar als de sneeuw plaatsmaakt voor de prachtige bloesem.

De vallei en Ceres hebben menig schrijver beïnvloed met haar schoonheid en ook de rijke geschiedenis van dit land en de oude boerderijen komt u regelmatig tegen in de vele verhalen over het landelijke leven in Zuid-Afrika.

Net achter de Theronsberg mountains ligt de eindeloze horizon van de Karoo een gebied met een uniek dieren en plantenleven en een prachtig private Game Reserve. En niet alleen bij daglicht is het uitzicht bijzonder mooi maar vooral wanneer de avond valt en de sterren aan de hemel verschijnen is het een adembenemend mooi schouwspel.

Ooit behoorde dit gebied toe aan de San en Khoi en de Rotstekeningen zijn daar nog altijd het bewijs van. Hier vind u de best bewaarde San-rock-art van Zuid-Afrika. U kunt het beste er met een gids op uit gaan om deze prachtige natuur en cultuur te gaan opsnuiven.

Veel later toen Ceres een belangrijke plaats werd voor de mijnwerkers op weg naar Kimberley ontstond het Oude Toll Huis, gelegen net onder de spoorweg waar het de Mitchell's Pass kruist. Hier moesten zij betalen om toegang te krijgen tot de diamant mijnenvelden. Nu is het een nationaal monument en er is ook een klein restaurantje waar u lokale lekkernijen kunt proeven. Het is ook een plek voor de vogelliefhebber die van hieruit vaak wandelingen gaan maken om de Protea Kanarie (Serinus Leucopterus), de Bandkeelkleinjantjie (Apalis Thoacia) en de Swee Waxbill (Estrilda melanotis) te gaan zoeken.

Katbakkies Pass of Peerboomskloof Pass is ook een zeer geliefde plek voor de vogelaar de Pass nemen met een normale auto zouden wij u niet aanraden neem voor een dirt road als deze een 4x4 en probeer de scherpe stenen te ontwijken!

U kunt in Ceres het Transport Riders Museum bezoeken en daar meer leren over de mensen, dieren en planten en het vervoer uit lang vervlogen tijden maar ook meer horen over de aardbeving die hier in 1969 plaatsvond.

Er zijn allerlei activiteiten en trips die met fruit te maken hebben zo kunt u een fruit tour boeken in het seizoen, of de lokale fruit kiosk bezoeken, Gaan kennismaken met huisgemaakte jams en chutneys en belangrijker nog ze even te proeven. U kunt gaan Kersen plukken van midden november tot eind december. Of ga de dorst lessen en 'Ceres Fruit Juices' proeven in het Ceres Transport Riders Museum.

Een leuk avontuur voor de hele familie (kinderen vanaf 3 jaar welkom) is om te gaan Zip Sliden, actief deel nemen aan een Zip Slide Tour, 8 keer "foefiesliden" over een lengte van 1.4 km langs rotsformaties en over rivieren door de Ceres Valley.

En op deze plek van rust en ruimte is natuurlijk ook plaats voor de avonturier, want prachtige natuur met water en rotsformaties vragen om ontdekt te worden. Ga in dit paradijs erop uit met de mountainbike, maak wandelingen en hiking tochten (evt. georganiseerd). U kunt er gaan abseilen of rotsklimmen. Gemotoriseerd erop uit kan per 4x4 of per quadbike en als u lekker rustig wilt relaxen staar dan naar het rimpelloze water wanneer u aan het forelvissen bent. De golfer speelt hier in een prachtige omgeving maar helaas is het een 9-hole course.

Ontdek het landelijke leven en zie dat verschillende gebieden hun eigen charme hebben. Het 'Warm Bokkeveld" tussen Ceres en Prince Alfred's Hamlet is rijk aan landbouw, Bo- Swaarmoed gelegen aan de voet van de Matroosberg is vooral bekend door de kersen, de sneeuw in de winter, de protea's en het adembenemende uitzicht over de Ceres Vallei. Het 'Kou Bokkeveld' met haar kleine dorp Op-die-Berg ligt in het centrum van de appel en peren kweek. En het Ceres Karoo gebied gaat u verbazen door haar eindeloze horizon en divers en verrassende flora en fauna.

Bij de Prince Alfred Pass vindt u het Middel Keurbooms Conservancy, hier is meer dan 30.000 hectare land nu een beschermd gebied geworden waardoor inheemse flora en fauna weer uitbundig kunnen groeien en bloeien.

De passen; Mitchell's Pass, Gydo Pass, Katbakkies Pass (of Peerboomskloof Pass) en Therons Pass bieden u het perfecte panorama voor prachtige foto's of gewoon mooie momenten en uitzichten om voor altijd te herinneren. Zorg dat u van te voren goed ingelicht bent over weer en weg omstandigheden, niet alle passen raden wij niet aan met een normale sedan maar zijn met een 4x4 een waar avontuur...

Zuid Afrika specialist - Wij zijn aangesloten bij de SGR voor uw financiele zekerheid.